Affiliation:
1. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Abstract
Araştırma, hemşirelik fakültesi öğrencilerinde, nomofobi, depresyon ve psikolojik iyi oluş durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma 442 hemşirelik öğrencisi ile yapılmıştır. Veriler; kişisel bilgi formu, nomofobi ölçeği ve Beck depresyon envanteri (BDE), psikolojik iyi oluş ölçeği (PİOÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde t testi ve ANOVA testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Nomofobi, depresyon riski ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin analizinde korelasyon ve doğrusal (linear) regresyon analizi kullanılmıştır. Kadın öğrencilerin, erkeklere göre nomofobi ve depresyon puanları yüksek bulunmuştur. Hemşirelik öğrencilerinde nomofobi ve depresyon puanları orta düzeyde, psikolojik iyi oluş puanı ortalamanın üzerinde bulunmuştur Öğrencilerin nomofobi puanları ile Beck depresyon envanterinden almış oldukları puanlar arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. Nomofobi puanları ile psikolojik iyi oluş puanları arasında negatif yönde düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Beck depresyon envanteri ile psikolojik iyi oluş puanları arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada öğrencilerin nomofobi puanları üzerinde Beck depresyon envanteri puanının etkili olduğu saptanmıştır. Kadın öğrenciler, hem nomofobi hem depresyon açısından risklidir. Depresyon puanı arttıkça psikolojik iyi oluş puanı azalmaktadır. Beck depresyon puanı, nomofobi puanını yordamaktadır. Öğrencilerin akıllı telefonu etkin ve verimli kullanımı hakkında bilinç geliştirmeye yönelik eğitimlerin planlanması önerilir.
Publisher
Adnan Menderes University
Reference70 articles.
1. ABDEL ROUF, S.Y., GABR, H.M., AL-WUTAYD, O., AL-BATANONY, M.A. (2022). Video Game Disorder And Mental Wellbeing Among University Students: A Cross-Sectional Study. Pan African Medical Journal, C.41, S.89, s.1-12.
2. ANİĆ, P., TONČİĆ, M. (2013). Orientations To Happiness, Subjective Well-Being And Life Goals. Psihologijske Teme, C.22, S.1, s.35-153.
3. AKTAN, A.K., KUTLAY, Ö. (2021). Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Akıllı Telefon Bağımlılığı, Depresyon Ve Anksiyete Arasındaki İlişki. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi,C.12, S.2, s.176-182.
4. APAK, E., YAMAN, Ö.M. (2019). Üniversite Öğrencilerinde Nomofobi Yaygınlığı Ve Nomofobi İle Sosyal Fobi Arasındaki İlişki: Bingöl Üniversitesi Örneklemi. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, C.6, s.611–629.
5. ARGUMOSA-VİLLAR, L., BOADA-GRAU, J., VİGİL-COLET, A. (2017). Exploratory İnvestigation Of Theoretical Predictors Of Nomophobia Using The Mobile Phone Involvement. Journal of Adolescence, C.56, s.127-135.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献