Abstract
Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali, uluslararası ilişkileri birçok açıdan etkilemektedir. Bu nedenle, işgal, uluslararası ilişkiler yazınında birçok açıdan ele alınmaktadır. Diğer taraftan, yazında, işgalin uzay çalışmalarını nasıl etkilediğini inceleyen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Makalenin amacı, Rusya’nın Ukrayna işgalinin uzay çalışmalarını nasıl etkilediğini açıklamaktır. Bu nedenle, yazında ilk olma özelliği taşımaktadır. Makalenin teorik çerçevesi, İngiliz Okulu’nun teorik ilkelerine dayanmaktadır. Makalenin metodolojisi ise iki aşamalıdır. İlk olarak, aktörlerin açıklamaları ve yaptırımları örneklendirilmektedir. İkinci olarak, bu açıklamalar ve yaptırımlar uzay çalışmaları açısından incelenmektedir. Bu bağlamda; makale, “İngiliz Okulu’nun fikirleri nelerdir?”, “Uzay çalışmaları açısından işgalden önceki durum nedir?”, “İşgal nasıl başlamıştır?”, “Tarafların, uzay çalışmalarına yönelik açıklamaları ve yaptırımları nelerdir?” ve “İşgal, uzay çalışmalarını nasıl etkilemiştir?” soruları temelinde bölümlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle uzay çalışmalarında rasyonalizmden realizme ve uluslararası toplumdan uluslararası sisteme geçiş yaşandığını belirtmek mümkündür.
Publisher
Adnan Menderes University
Reference75 articles.
1. Adams, P. M. (2013). The Future of Human Space Exploration: Toward Cooperation or Competition?. Thesis. Naval Postgraduate School.
2. Bebler, A. (2015). Crimea and the Russian-Ukrainian Conflict. Romanian Journal of European Affairs. 15 (1). 35-54.
3. Bull, H. (2022). The Anarchical Society: A Study of Order in World Politics. (Third Edition). Palgrave Publication.
4. Cin, G. ve Tekin, H. H. (2021). Rusya’nın Hibrit Savaş Kapasitesinin Kırım ve Donbas Vakaları Üzerinden Analizi. Güvenlik Stratejileri. 17 (37). 203-246.
5. Çokişler, E. (2021). Uluslararası Hukukta İkincil Yaptırımlar Açısından Amerika’nın Hasımlarıyla Mücadele Yasası. Uluslararası İlişkiler. 18 (69). 71-86.