Affiliation:
1. YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Yapılan bu araştırmanın amacı; spor yapan bireylerin yeme farkındalık düzeylerini belirlemektir. Çalışmanın evrenini Yozgat ilinde spor yapan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise gönderilen çevrimiçi anket çalışmasına gönüllü olarak katılım sağlayan 236 spor yapan birey oluşturmaktadır. Spor yapan bireylerin özelliklerine ilişkin bilgiler ‘’kişisel bilgi formu’’ ile elde edilmiştir. Spor yapan bireylerin yeme farkındalık düzeylerini belirlemeye yönelik ‘’Yeme Farkındalığı Ölçeği’’ ile elde edilmiştir. Çalışma da elde edinilen veriler analiz için SPSS 22.0 paket programına aktarılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans analizi, yüzde analizi, bağımsız değişken t testi, ANOVA analizi, post hoc testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde cinsiyet, yaş, günde yenilen öğün sayısı, fastfood tüketimi ve sporcu durumunuz değişkenlerine göre spor yapan bireylerin yeme farkındalık düzeyleri arasında istatistiki açıdan anlamsal farklılıklar bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak yeterli düzeyde beslenen ve sağlıklı besinler tüketme bilincinde olan sporcuların yaşam kalitelerinde ve performanslarında artış yaşanacağı söylenebilir.
Publisher
Adnan Menderes University
Reference21 articles.
1. ALTINOK, M. (2020). Yeme tutumları, duygusal yeme, farkındalıkla yeme ve ortoreksiyanın metakognisyonlar açısından incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi.
2. AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM5). American Psychiatric Pub.
3. BOZYILAN, E., MURATHAN, G., MURATHAN, F., ve DÜNDAR A. (2022). Covid-19 pandemisi sürecinde sporcu üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi. Adıyaman Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Dergisi. 8(3):191-200. doi:10.30569.adiyamansaglik.952265
4. ÇAKIROĞLU, D., ÖMER, E. H., ve ARSLAN, C. (2020). Üniversite öğrencilerinin yeme tutumu, yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygısının değerlendirilmesi (Siirt İl Örneği). Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 14(1), 1-12.
5. ÇİFTÇİ, B. (2018). Beden eğitimi spor yüksekokulu öğrencilerinin yeme tutumlarının incelenmesi (Balıkesir ili örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.