Affiliation:
1. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR ZİRAAT FAKÜLTESİ, TOPRAK BİLİMİ VE BİTKİ BESLEME BÖLÜMÜ
2. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TOPRAK BİLİMİ VE BİTKİ BESLEME BÖLÜMÜ
3. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ
Abstract
Bu araştırmada, tuzlu alkali toprağın ıslahında organik bir polimer olan polivinialkol (PVA) ile Ca+2 çözen bakteri (Paucimonas lemoignei strain SK56) uygulamasının etkinliği incelenmiştir. Araştırma, toprağa uygulanan PVA’nın etkin dozu (%0.01 w/w), 3 bakteri dozu (X1:104, X2: 106, X3: 108 cfu/ml), PVA + 3 bakteri dozu ve kontrol grubundan oluşmuştur ve 3 tekerrür olarak laboratuvar ortamında yürütülmüştür. Tarla kapasitesi nem düzeyinde 3 ay inkübasyona bırakılan deneme topraklarından alınan bozulmamış toprak örnekleri Mariotte düzeneğinde yıkamaya tabi tutulmuş ve örneklerin hacim ağırlığı (HA), hidrolik iletkenlik (Hİ) değerleri ve yıkanan Na+ miktarı belirlenmiştir. Ayrıca, alınan alt örneklerde agregat stabilitesi (AS), pH, EC ve değişebilir Na+ yüzdesi (ESP) belirlenmiştir. Bakteri uygulamasının Ca+2 çözünürlüğünü ve Ca+2’un Na+ ile yer değiştirmesini artırdığı belirlenirken PVA uygulamasının toprağın strüktürel özelliklerini geliştirerek çözünebilir tuzlar ve Na+’un yıkanabilirliğini artırdığı tespit edilmiştir. Uygulamalar sonrasında en düşük EC değeri (2,20 mS cm-1), en çok yıkanan Na+ miktarı (31,01 mg) ve en düşük ESP değeri (%40,26) PVA+bakteri uygulamasının üçüncü dozunda belirlenmiştir. Tuzlu alkali toprakların ıslahında PVA ve PVA+bakteri uygulamalarının hem fiziksel hem de kimyasal ıslah sürecinde önemli düzeyde etkili oldukları belirlenmiş olup, bu amaç için kullanılabileceği önerilmektedir.
Publisher
Turk Tarim ve Doga Bilimleri Dergisi
Subject
Management Science and Operations Research,Mechanical Engineering,Energy Engineering and Power Technology
Reference47 articles.
1. Aksakal, E.L. ve Öztaș, T. 2010. Effects of PVA, PAM and HA on mean weight diameter and wet aggregate stability of soils. 45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma, 15-19 veljače 2010, Opatija, Hrvatska. Zbornik Radova.
2. Aksakal, E.L. 2009. Polimer (Pva&Pam) ve Hümik Asit (Ha) Uygulamalarının Donma Çözülme Süreçlerine Maruz Kalan Toprakların Stabilite Ölçütleri Üzerine Etkileri. (Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
3. Amezketa, E., Aragüés, R. ve Gazol, R. 2005. Efficiency of sulfuric acid, mined gypsum, and two gypsum by‐products in soil crusting prevention and sodic soil reclamation. Agronomy Journal, 97(3), 983-989.
4. Angin, I., Aksakal, E.L., Sari, S. ve Alanyalioglu, M. 2022. Effective removal of sodium ion as efflorescence at soil surface using ammonium salts. Journal of Environmental Management, 320, 115842.
5. Angin, I., Gurlek, A. ve Sari, S. 2021. The usabılıty of hydrogel ın ıncreasıng the effıcıency of gypsum applıed to salıne-sodıc soıls. Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences, 16(1).