Affiliation:
1. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada, Santa Rosa erik meyvesinin geometrik özellikler, projeksiyon alanları ve hacim özelliklerine göre kütle modellemesi yapılmıştır. Kütle tahminine yönelik modellemede, geometrik boyutlar (1. Sınıflandırma), projeksiyon alanı (2. Sınıflandırma) ve hacim özellikleri (3. Sınıflandırma) dikkate alınmıştır. Geometrik boyutlar olarak; uzunluk (L), genişlik (W), kalınlık (T), geometrik ortalama çap (GÇ); projeksiyon alanlar olarak, birincil, ikincil ve üçüncül projeksiyon alanlar (BPA, IPA, UPA) ve kriter alan (KA) ile hacim karakteristikleri açısından da yassı küre hacim (oblate sferoid, VOBL) ve elipsiot küre hacim (elipsoid spheroid, VELP) olmak üzere göre kütle tahmin modelleri geliştirilmiştir. Kütle tahminine yönelik model olarak lineer regresyon modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre maksimum belirtme katsayısı (R2), minimum regresyon standart hatası (RSE), ortalama bağıl sapma (MRD) ve minimum kök ortalama karesel hata (RMSE) değerleri dikkate alınarak kütle modellerinden önerilerde bulunulmuştur. Erik meyvesinde geometrik boyutlar, projeksiyon alanlar ve hacimler bazında kütle tahmininde geliştirilen modeller arasında maksimum belirtme katsayısı (R2), minimum regresyon standart hatası (RSE) ve minimum kök ortalama karesel hata (RMSE) değerlerini veren M=-23.240-1.244BPA+3.070IPA+3.218UPA (R2=0.959, RSE=1.462, MRD=1.939, RMSE=4.425) model önerilebilir. Kütle tahmini için önerilen modeller; erik meyvelerinin hasat sonrası sınıflama, temizleme ve boyutlandırmasına ilişkin makine ve sistemlerin tasarımına, projelenmesine ve geliştirilmesinde mühendislik verisi olarak kullanılabilir.
Publisher
Turk Tarim ve Doga Bilimleri Dergisi
Subject
Management Science and Operations Research,Mechanical Engineering,Energy Engineering and Power Technology
Reference29 articles.
1. Altuntaş, E. (2021). Japon elmasının fiziksel özelliklerine göre doğrusal regresyon modelleri ile kütle tahmini. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10 (1), 153-161.
2. Altuntas, E. ve Mahawar, M.K. (2021). Mass prediction of cherry laurel genotypes based on physical attributes using linear regression models. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 38(1): 87-94.
3. Altuntaş, E., Öztürk, B. ve Saraçoğlu, O. (2020). Metil Jasmonat Uygulamaları ve Hasat Dönemlerinin Erik Meyvelerinin Fiziksel, Mekanik ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), 6(1): 75-83.
4. Berberoglu, E., Altuntas, E. ve Dulger, E. (2014). Development of adequate mathematical models to predict the mass of potato varieties from their some physical attributes. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 31(3): 1-9.
5. Boydas, M.G., Sayinci, B., Gozlekci, S., Oztürk, I. ve Ercisli, S. (2012). Basic physical properties of fruits in loquat (Eriobotrya Japonica (Thunb. Lindl.) cultivars and genotypes determined by both classical method and digital image processing. African Journal of Agricultural Research, 7(29): 4171-4181.