Affiliation:
1. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
2. Bursa Uludağ Üniversitesi
Abstract
Araştırmalar insanların yenilenebilir enerji kaynaklarını fosil yakıtlara daha çok tercih ettiğini göstermektedir. Rüzgâr enerjisi çevreye en zararsız yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olarak kabul edilmiştir ve bu nedenle dünyadaki en hızlı büyüyen elektrik üretim kaynaklarından biridir. Ancak bu hızlı gelişme sonucu zaman zaman özellikle yerel halk tarafından yenilebilir enerji yatırımlarına karşı tepki oluşturabilmekledir. Halkın rüzgâr enerjisini kabul etmesi çevre bilincine bağlı olarak değişmekledir. Araştırmanın amacı kırsal kesimde yaşayan halkın çevre bilinç seviyelerinin ölçülerek yenilenebilir enerjiye karşı olan tutumlarını ve tepkilerini anlayabilmektir. Bu amaçla yenilenebilir enerji yatırımlarının yoğun olduğu Aydın ili ve hâlihazırda rüzgâr enerji santrali bulunan Koçarlı ilçesi seçilmiştir. Araştırma 2019 yılında yüz yüze anket ile gerçekleştirilmiş ve verilen hesaplanmasında SPSS22 programından faydalanılmıştır. Bulgular yerel halkın yüksek bir çevre bilincine sahip olduğunu, rüzgâr enerjisini çevre dostu enerji olarak benimsediklerini, yenilemenizi enerjinin olası zararlarını deneyimlemediklerini ve rüzgâr enerjisi santralleri etrafında atarım yapmaya devam ettiklerini göstermiştir. Halk ayrıca rüzgâr türbinlerini görsel olarak rahatsız edici bulmamakta, çevredeki bitki ve hayvanları rahatsız ettiğine inanmamaktadırlar.
Publisher
Turk Tarim ve Doga Bilimleri Dergisi
Subject
Management Science and Operations Research,Mechanical Engineering,Energy Engineering and Power Technology
Reference24 articles.
1. Bolinger, M. ve Wiser, R. 2009. Wind power price trends in the United States:struggling to remain competitive in the face of strong growth. Energy Policy, 37(3): 1061–1071.
2. Brannstrom, C., Jepson, W. Ve Persons, N. 2011. Social perspectives on wind-power development in west Texas. Annals of the Association of American Geographers, 101(4): 839–851.
3. Devine-Wright, P. 2011. Enhancing local distinctiveness fosters public acceptance of tidal energy: a UK case study. Energy Policy, 39(1): 83-93.
4. de Vries B.J.M., van Vuuren, D.P. ve Hoogwijk, M.M. 2007. Renewable energy sources: their global potential for the first-half of the 21st century at a global level: an integrated approach. Energy Policy, 35(4): 2590–2610.
5. Enerji Atlası. 2021. Aydın Elektrik Santralleri. https://www.enerjiatlasi.com/ruzgar/bagarasi-res.html
Eren, Z. Ve Budak, D.B. 2012. Kırsal alanda yaşayan bireylerin rüzgâr enerji santralleri hakkındaki düşünceleri: Hatay İli örneği. Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 28(1): 91-100.