Affiliation:
1. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
2. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Abstract
İnsanlar yaşamlarını fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için temel besin ihtiyaçlarına gereksinim duyarlar. Tarım sektörü ihtiyaç duyulan besinlerin karşılan-ması, istihdam ve nüfus, ithalat ve ihracat, hammadde temini ve sanayideki rolü gibi birçok alanda stratejik konuma sahiptir. Dünyada ve ülkemizde yaşanan covid19 süreci, salgın hastalıklar, bölge-sel karışıklıklar ve savaşlar, iklim değişikliği, doğal afetler, enerji ve gıda krizleri gibi sorunlardan dolayı tarım sektörü değerini korumaktadır. Önemli bir yere sahip tarım sektörünün tarihi, durumu ve geleceği konusunda fazlaca bilimsel yöntem ve çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar arasında SWOT analizi de yer almaktadır. Tarımsal SWOT analizi ülkeler bütününde olduğu gibi bölgesel, yapısal veya içerik olarak farklılık gösterebilmektedir. Yapılan bu araştırma ile Bolu bölgesinin tarımsal durumunun avantaj ve dezavantajlarını güçlü, zayıf, fırsat ve tehdit yönlerini ortaya koy-mayı, tarımsal durumun ve farklı fikirlerin değerlendirilmesi ve strateji geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bolu için tarıma yön verecek üç stratejik konu: Birlik olmak, Turizmi değerlendirmek, Doğal Depo-lama-Lojistik ve Pazarlama olarak öngörülmüştür.
Publisher
Turk Tarim ve Doga Bilimleri Dergisi
Reference28 articles.
1. Acıbuca, V., Doğan, Y., (2022). Midyat/Mardin İlçesinde Tarımsal Faaliyetlerin SWOT Analizi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 11 (2), 173179.
2. Akşit Aşık, N., (2016). Gazipaşa'nın Tarım Turizmi (Agroturizm) Potansiyelinin Değerlendirilmesi: SWOT Analizi. Journal of International Social Research, 9(42).
3. Anonim, (2023a). Tarım Kanunu, 18.06.2006, No: 5488, sayı: 26149, Cilt: 45
4. Anonim, (2023b). https://bolu.ktb.gov.tr, Ulaşım: 27.04.2023, 03:01
5. Anonim, (2023c). Bolu Tarım İl Müdürlüğü/ Arşiv/Tarımsal Brifing, 2022