Abstract
Atık camların düzenli depolanma yöntemi ile bertarafı yaygın kullanılmakta ancak çevresel etkilerinden kaynaklı sıklıkla eleştirilmektedir. Bu çalışmada, düzenli depolamaya bir alternatif olarak farklı oranlarda (%25-%100) atık camın asfalt karışımda kırmataş agrega yerine kullanılmasının oluşturacağı çevresel etkilere odaklanılmıştır. Araştırmada karışımların yakıt tüketimi, sera gazı emisyonları (CO2, SO2, NOX, N2O, CO ve CH4) ile bu emisyonlara bağlı iklim değişikliği (GWP-100), asidifikasyon (AP), ötrofikasyon (ÖP), toksisite (TP), fotokimyasal ozon (FOP) ve enerji tüketimi (CED) indikatörleri incelenmiştir. Yaşam döngüsü değerlendirmesi (YDD) analizleri hammadde temini (HM), asfalt üretimi (AU), kaplama inşaatı (KI) ve servis ömrü sonu (SS) aşamalarını kapsamaktadır. Bulgular, atık cam içerikli kaplamalarda dizel ve elektrik tüketiminin ve N2O haricindeki emisyon değerlerinin azaldığını göstermiştir. En yüksek enerji gereksinimleri HM ve AU aşamalarında ortaya çıkmıştır. HM aşamasında CO2 ve N2O emisyonlarının atık cam miktarına bağlı yükseldiği görülmüştür. Atık cam ilavesi ile en yüksek çevresel kazanımlar TP ve ÖP indikatörlerinde elde edilmiştir. Düşük miktarda atık cam içerikli karışımların GWP-100 indikatörüne belirgin bir katkısının olmadığı tespit edilmiştir.
Publisher
Eskisehir Osmangazi Universitesi Muhendislik ve Mimarlik Fakultesi Dergisi
Reference45 articles.
1. Agency, U. S. E. P. (2023). Emission Factors for Greenhouse Gas Inventories. Retrieved from https://www.epa.gov/system/files/documents/2023-03/ghg_emission_factors_hub.pdf
2. Aliyu, M. S., Ugochi, E. A., Ohagoro, O. C., Ahmad, U. H., ve Chibueze, A. (2021). A Review on Performance of Hybrid Asphalt Mix in Pavement Maintenance and Rehabilitation. environment, 3(8).
3. Almusawi, A., Sengoz, B., Ozdemir, D. K., ve Topal, A. (2022). Economic and environmental impacts of utilizing lower production temperatures for different bitumen samples in a batch plant. Case Studies in Construction Materials, 16, e00987.
4. Bianco, I., Tomos, B. A. D., ve Vinai, R. (2021). Analysis of the environmental impacts of alkali-activated concrete produced with waste glass-derived silicate activator–a LCA study. Journal of Cleaner Production, 316, 128383.
5. Bilgen, G. (2020). Utilization of powdered glass as an additive in clayey soils. Geotechnical and geological engineering, 38(3), 3163-3173.