Nanoteknolojinin Sektörel Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme

Author:

ERGÜL Volkan1ORCID,ÇAKIR Serhat2ORCID

Affiliation:

1. MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ, KARA HARP OKULU, SAVUNMA YÖNETİMİ BÖLÜMÜ

2. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Öngörülemeyen potansiyeli ile çığır açan nanoteknoloji, iyi finanse edilen ve hızla yayılan bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Nanoteknolojinin önemini kavramış gelişmiş ülkeler, bu alanda gayretlerini yoğunlaştırarak, bir yandan tahsis edilmiş büyük bütçelerle ulusal nanoteknoloji araştırma birimlerini kurmuşlar, diğer yandan eğitim gereksinimlerinin tespiti ve nitelikli personel yetiştirilmesi konularındaki eksikliklerini gidermek ve mevcut yapılarını iyileştirmek için harekete geçmişlerdir. Ayrıca, Devlet-Sanayi-Üniversite arasındaki sinerji artırılarak, nanoteknoloji alanında kümelenme sağlanmışlardır. Nanoteknolojiye bu kadar önem verilmesinin altında yatan temel etken, nano ölçekte olağan dışı fiziksel, kimyasal, biyolojik, optik, manyetik, mekanik ve elektriksel özelliklerin ortaya çıkmasıdır. Ayrıca nanoteknoloji, teknoloji yarışında geri kalan ülkeler için bir fırsattır. Gerekli önlemler alınırsa, uygun yapı ve etkili mekanizmalar oluşturulursa gelişmekte olan ülkelerin bu konuda iyi bir konuma sahip olabilmeleri mümkün görünmektedir. Bu çalışmada, çift kullanıma sahip nanoteknolojiye yönelik farkındalık sağlamak, bir önceki sanayi devrimine geç adapte olmuş ülkemizin aynı hatayı tekrarlamasını önlemek için gerekli uyarımları yapmak ve nanoteknolojinin sektörel uygulamarına yönelik öngörülede bulunmak amaçlanmıştır.

Publisher

Turkish National Defense University

Subject

General Engineering

Reference49 articles.

1. Baykara, T. (2016). Nanoteknolojiler dünyasına doğru. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.

2. Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü (2017). Türkiye Nanoteknoloji Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2018). T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yayınları, Ankara.

3. Booker, R. & Boysen, E. (2005). Nanotechnology for Dummies. Hoboken, New Jersey: Wiley Publishing.

4. Choi, K., Court, E., Daar, A., Deleury, E., Duquet, D., Gordijn, B., Evans, D., Jean, M., Liu, J., Salamanca-Buentello, F., Schummer, J., Singer, P.A. & Andrade, M.S. (2007). Nanotechnologies, Ethics and Politics (Henk A.M.J. ten Have). United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, Unesco Publishing, France.

5. Crichton, M. (2002). Prey. New York, HarperCollins.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3