Affiliation:
1. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI GAZİANTEP
Abstract
Birçok sektör açısından internetin iş ve çalışan aramaya yönelik sunduğu avantajlar, bu konuda faaliyet gösteren web sitelerinin önemini daha da artırmıştır. Turizm sektörünün önemli bir unsuru olan otel işletmeleri de çalışan ilanlarını söz konusu web siteleri aracılığı ile yayınlayarak daha çok sayıda ve istenilen nitelikte çalışan adayına ulaşmayı hedeflemektedirler. Bununla birlikte otel işletmelerinde turistlerin istek ve ihtiyaçlarının belirli standartlar dahilinde karşılanabilmesi işgücünün niteliği ile yakından ilişkilidir. Söz konusu işletmelerde sunulan ürün/hizmet kalitesinin belirli standartlar dahilinde sürüdürülebilmesi nitelikli çalışanların istihdam edilmesi ile mümkündür. Dolayısıyla turizm sektörünün yüksek düzeyde müşteri etkileşimine sahip olması ve müşteri deneyiminin hizmet kalitesi ile doğrudan ilişkili olması nedeni ile turizm işletmelerinin işe alım süreçlerinin dikkatle yürütülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Akdeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren otel işletmelerinin Kariyer.net web sitesi üzerinden vermiş oldukları iş ilanlarının içerik analizine tabi tutulduğu araştırmada, söz konusu işletmelerin en fazla ön büro ve yiyecek içecek departmanlarında çalışacak personele ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Öte yandan, araştırma kapsamında otel işletmelerinin vermiş oldukları iş ilanlarında belirli bir cinsiyete odaklanmayarak pozisyonların her iki cinsiyetin başvurusuna açık olduğu, benzer biçimde ağırlıklı olarak ilanların belirli bir eğitim kademesine odaklanmayarak tüm eğitim kademelerinde öğrenim görmüş çalışanların başvurabileceği nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, işletmelerin özellikle iş tecrübesi ve yabancı dil bilgisine odaklanmış olduklarının tespit edilmesi elde edilen diğer önemli bulgular arasında gösterilebilir.
Publisher
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Environmental Engineering
Reference40 articles.
1. Abbracciavento, F., Formentin, S., Gualandi, E., Nanni, R., Paoli, A., ve Savaresi, S. M. (2020). Modeling and prediction for optimal human resources management. IFAC-PapersOnLine, 53(2), 16996-17001.
2. Agarwal, P. (2021). Shattered but smiling: Human resource management and the wellbeing of hotel employees during Covıd-19. International Journal of Hospitality Management, 93, 102765.
3. Balcı A. (2011). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
4. Barbosa, M. W., ve de Oliveira, V. M. (2021). The corporate social responsibility professional: A content analysis of job advertisements. Journal of Cleaner Production, 279, 123665.
5. Basim, H. N., Şeşen, H., ve Şeşen, E. (2008). Personel temin sürecinde gazete ilanları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1), 35-44.