Do Defense Spendıng Mıtıgate Terrorıst Threats? Evıdence From Turkey

Author:

YILMAZ Ömer1ORCID,ALBAYRAK Muzaffer2ORCID

Affiliation:

1. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU

2. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Terörizm ekonomik, siyasi ve sosyal ölçekte ulusal riski artırmaktadır. Bireysel refah ve yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Savunma harcamaları ülkelerin istikrarı, iç ve dış risklerden korunması ve güven için önemlidir. Ülkeler riskleri azaltmak ve refahı artırmak için savunmaya daha fazla harcama yapmaktadır. Bu çalışmada 1996-2019 verileri ile Türkiye'nin terör ve savunma harcamaları arasındaki ilişki incelenmiştir. Lee-Strazicich testi sonuçlarına göre değişkenler yapısal kırılmaya karşı duyarlıdır ve yapısal kırılmalarla birlikte birim kök içermektedir. ARDL sonuçlarına göre, terörizm ve savunma harcamaları arasındaki uzun dönemli ilişki negatif ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Değişkenlerin kısa dönem analizi anlamlı bir sonuç vermemiştir. Araştırmamız savunma harcamalarının terör saldırılarını azalttığını ve etkili olduğunu göstermektedir. Ancak siyasi ya da askerî tedbirler terörizm olgusunu çözmek için tek başına yeterli değildir. İstikrar, terörle mücadelenin önemli bir parçasıdır. Terörle mücadelede sosyal, siyasal ve ekonomik politikalar çerçevesinde alınacak önlemlerin etkinliği sorunun çözümü açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmalarının önündeki en büyük engellerden birisinin de terör olayları ve terörün ülke ekonomilerine vermiş olduğu olumsuz etkiler olduğu görülmektedir. Ayrıca araştırma sonucunda Türkiye'nin terörle mücadelede ekonomik ve sosyal olarak zarar gördüğü ve terörle mücadele için savunma harcamalarına yatırım yapmak zorunda kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma, Türkiye'de terörizm ve savunma harcamaları arasındaki ilişkinin daha fazla incelenmesi gerektiği sonucuna varmaktadır.

Publisher

Gaziantep University Journal of Social Sciences

Subject

Industrial and Manufacturing Engineering,Environmental Engineering

Reference57 articles.

1. Ağırman, E., Özcan, M. ve Yılmaz, Ö. (2014). Terörizmin finansal piyasalara etkisi: Ampirik bir çalışma. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar, 8(2), 99-113.

2. Altay, H., Ekinci, A., Peçe, M. (2013). Ortadoğu'da terörün ekonomik etkileri: Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan üzerine bir inceleme. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (37).

3. Altıntaş, H. (2016). Petrol fiyatlarının gıda fiyatlarına asimetrik etkisi: Türkiye İçin NARDL modeli uygulaması. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14 (4), 1-24.

4. Anwar, M., Rafıque, Z. ve Joiya, S. A. (2012). Defense spendıng-economıc growth nexus: A case study of Pakistan. Pakistan Economic and Social Review, 50(2), 163-182.

5. Araz-Takay, B., Arin, K. P. ve Omay, T. (2009). The endogenous and non-linear relationship between terrorism and economic performance: Turkish evidence. Defence and Peace Economics, Taylor ve Francis Journals, vol. 20(1), pages 1-10.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3