Küreselleşme ve Göç: Yerel Gazetecilerin Göç Olgusuna Bakış Açısının Değerlendirilmesi

Author:

Adıyaman Fırat1ORCID,Sarıgül Ali2ORCID,Sezek Aslıhan2ORCID,Yılmaz Kübra2ORCID,Kaya Hatice2ORCID

Affiliation:

1. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

2. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

Abstract

Küreselleşme, göçü şekillendiren ve hızlandıran bir unsura dönüşmektedir. Küresel sermaye hareketlerinin yer değiştirmesi, bölgesel savaşlar ve daha iyi bir yaşam arayışına yönelik arayışın teknolojiyle kesişmesi göç olgusunu, küresel kamuoyunun önemli gündem maddelerinden biri hâline getirmiştir. Ülkelerin durdurmakta güçlük çektiği insan hareketleri, sınırları zorlamaya devam etmektedir. Küresel ölçekte artışa geçen göçün ekonomik ve toplumsal sonuçlarıyla daha çok yereldeki insanlar karşılaşmaktadır. Medya, göç konusunun birçok açıdan tartışıldığı bir alan olarak kamuoyunun şekillenmesinde önemli bir araçtır. Benzer şekilde yerel medya, küresel bir sorun olan göç sorunun farklı açılardan ele alındığı bir alandır. Daha çok yerel olayların haberleştirildiği yerel medyada, küresel olaylar da kaçınılmaz bir şekilde ele alınmaktadır. Göç konusu da yerel medyanın önem verdiği konular arasına girmiştir. Bu bağlamda yerel gazetecilerin göç konusu hakkındaki düşüncelerinin ne olduğu çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, küreselleşme bağlamında yerel gazetecilerin göç olgusuna nasıl yaklaştığını belirlemektir. Ayrıca çalışmada yerel gazetecilerin küreselleşme, ekonomi, sosyokültürel ve medya hakkındaki düşünceleri analiz edilmektedir. Çalışmada, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşmeler, gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre küreselleşme başlığında gazetecilerin düşüncelerinde ön plana çıkan temalar; küresel güçlerin göçlere neden olduğu, iletişim alanındaki gelişmelerin küresel göçlerde etkide bulunduğu, göçlerin ucuz iş gücü oluşturduğu ve küresel göç yönetiminin adil olmadığı şeklindedir.

Publisher

Gaziantep University Journal of Social Sciences

Reference99 articles.

1. Adıgüzel, Y. (2016). Göç sosyolojisi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

2. Akıncı, B., Nergiz, A., Gedik, E. (2015). Uyum süreci üzerine bir değerlendirme: Göç ve Toplumsal Kabul. Göç Araştırmaları Dergisi, (2), 67-68.

3. Akman Dömbekci, H., Erişen, M.A. (2022). Nitel araştırmalarda görüşme tekniği. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 141-160.

4. Aksoy Z (2012). Uluslararası göç ve kültürlerarası iletişim. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(20), 292-303.

5. Aktaş, M. T. (2014). Göç olgusu ekonomik kalkınmada itici güç olabilir mi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 37-48.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3