Affiliation:
1. necmettin erbakan üniversitesi tıp fakültesi
Abstract
Giriş: Granülositik sarkom (GS) granülositik prekürsör hücrelerin ekstramedüller yayılımından kaynaklanan lokalize bir tümördür ve literatürde; chloroma, monositik sarkom, myeloid sarkom, myeloblastom, ekstramedüller myeloid hücreli tümör olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle kemik, periost, yumuşak doku, lenf nodları veya deride lokalize olur. En yaygın paranazal sinüsler ve orbita etkilenir. GS ayrıca akut miyeloid löseminin nadir bir başlangıç prezentasyonudur.
Olgu: Bu olgumuzda bacak ağrısı ve üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla başvuran 2 yaş 10 aylık kız hasta sunulmaktadır. Hastamıza yapılan periferik kandan parmak ucu yaymasında ve kemik iliği aspirasyonunda blast görülmemesi nedeniyle akut miyeloid lösemi (AML) düşünülmeyip gecikerek GS tanısı alan, daha sonra yoğun kemoterapi ile başarılı şekilde tedavisi devam eden bir olgu sunulmaktadır.
Sonuç: Çocuklarda ekstramedüller kitle varlığında ayrıntılı muayene ve görüntüleme yöntemleri ile araştırılmalıdır. Akut lösemi tablosu ihtimali de akılda tutulmalıdır. Bu olgu sunumunda, torasik kostada destrüksiyona neden olan nadir bir granülositik sarkom olgusu sunulmuştur.
Publisher
Atatürk University, Medical Faculty
Reference11 articles.
1. Reinhardt D, Creutzig U. Isolated myelosarcoma in children--update and review, Leukemia & lymphoma. 2002;43(3):565-74.
2. Atay D, Türkkan E, Terzi Ö, Barış S, Adal SE. Ekstra-ve intrakranial kitleler ile başvuran granülositik sarkom, Okmeydanı Tıp Dergisi. 2012;28(1):45-8.
3. Yilmaz AF, Saydam G, Sahin F, Baran Y. Granulocytic sarcoma: a systematic review, American journal of blood research. 2013;3(4):265.
4. Binder C, Tiemann M, Haase D, Humpe A, Kneba M. Isolated meningeal chloroma (granulocytic sarcoma)–a case report and review of the literature, Annals of hematology. 2000;79:459-62.
5. Ceren E, Gökdemir G, Yıldırmak ZY, Köşlü A. Akut lösemili çocuklarda sık görülen deri bulguları, Şişli Etfal Tıp Bülteni. 2010;44(3):100-5.