Okul Öncesi Öğretmen Adaylarına Göre İdealist Öğretmen Özellikleri

Author:

Can Ebru1ORCID,Karaca İrem2ORCID,Aklan Rümeysa2ORCID,Maıkeya Tuerxun2ORCID,Macaroğlu Akgül Esra2ORCID

Affiliation:

1. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

2. FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Her meslek gibi öğretmenlik mesleğinde de “idealist öğretmen” kavramı sıkça kullanılmaktadır. İdealist öğretmenler hem mesleğine dair hem de çocukların gelişimine dair kendilerine hedefler belirleyen ve bu hedefler çerçevesinde ilerleyen, kendini sürekli geliştiren, sorumluluk bilincine sahip kişilerdir. Okul öncesi dönemde topluma faydalı bireyler yetiştirmek konusunda eğitimin ve kişiliğin temelinin atılmaktadır ve kritik bir öneme sahiptir. Bu dönemde çocuğa rehberlik yapan öğretmenlere yönelik olarak öğretmen adaylarının idealist bir öğretmene dair algılarını ölçmek, kendilerini ve meslektaşlarını mesleki anlamda nasıl gördüklerini, mesleki ve kişisel özellikler bağlamında nasıl sınıflandırdıklarını analiz etmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışma, İstanbul`da bulunan bir vakıf üniversitesi eğitim fakültesinin okul öncesi öğretmenliği bölümü 4. sınıf öğrencilerinden 49 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri “İdealist okul öncesi öğretmeni nasıldır?” başlıklı öğrenci dokümanları, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve kayıt altına alınan odak grup görüşmesi ile toplanmıştır. Araştırmada okul öncesi öğretmen adaylarının idealistlik algılarını ortaya çıkarmak adına nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yöntemi kullanılmıştır. Veriler, MaxQda karma yöntemler veri analizi yazılımına aktarılarak açık kodlama yoluyla betimsel olarak analiz edilmiştir. Kodlama yapılırken öncelikle öğrenci ürünü olan yazılı dokümanlar birincil veri kaynağı olarak kodlanmış, bireysel görüşmeler ve odak grup görüşmesi bu kodlama üzerine inşa edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adaylarının çoğu genel olarak idealist öğretmeni çocuklara ve aileye yaklaşım, mesleki bilgi ve beceri, mesleki tutum ve değerler, bilişsel/sosyal/duyuşsal özellikler çerçevesinde nitelendirdikleri bazı öğretmen adaylarının ise daha dar kapsamda ve özelliklerle değerlendirdiği görülmüştür. Çalışma grubunun ise idealist okul öncesi öğretmenine yönelik görüşlerinin çocuk sevgisi ve mesleki donanım alanında yoğunlaştığı görülmüştür.

Publisher

Journal of Individual Differences in Education

Reference17 articles.

1. Buxarrais, M. R. (2021). Teacher’s ethos and moral and professional identity. In The international handbook of teacher ethos: Strengthening teachers, supporting learners (pp. 125-143). Cham: Springer International Publishing

2. Can, N., Yıldırım, N., Bedir, G., & Atalmış, E. H. (2019). İdealist öğretmen ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(4), 405-418.

3. Doğanay, A., & Sarı, M. (2003). İlköğretim öğretmenlerinin sahip oldukları eğitim felsefelerine ilişkin algılarının değerlendirilmesi “Öğretmenlerin eğitim felsefeleri”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(3).

4. Ekiz, D. (2020). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

5. Erkuş, A. (2021). Davranış bilimleri için bilimsel araştırma süreci. Ankara: Seçkin Akademik ve Mesleki Yayınlar.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3