Aday Öğretmen Yetiştirme Programına İlişkin Aday Öğretmen Görüşleri

Author:

KUBİLAY Sevda1,SİPAHİOGLU Mete2

Affiliation:

1. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ, NİĞDE SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

2. SAMSUN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Aday öğretmenlerin mevcut sisteme daha rahat adapte olmaları ve mesleki becerilerini geliştirmelerinde adaylık sürecinde verilen eğitim ve seminerlerin önemi büyüktür. Bu araştırmanın amacı aday öğretmen yetiştirme programının aday öğretmenlerin bakış açısıyla değerlendirilmesidir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim desenine göre planlanmış ve amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik durum örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmaya 2016 yılı Şubat ayında ataması gerçekleşmiş, farklı branşlardan 50 aday öğretmen katılmıştır. Katılımcıların yetiştirme programına ilişkin görüşleri, görüşme tekniği kullanılarak yarı yapılandırılmış form aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada aday öğretmenlere; programın kapsamı, süresi, uygulanması, elde edilen kazanımlar, yaşanılan zorluklar ve karşılaşılan olumsuzluklara yönelik sorular yöneltilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma bulgularında yetiştirme programının kapsamı, süresi, yeri ile danışman öğretmen, performans değerlendirme ve hizmet içi eğitim başlıklarında temalara ulaşılmıştır. Katılımcılar programın içeriğini faydalı bulurken, süresini uzun bulmuş ve özellikle çok fazla rapor hazırlayıp form doldurmak zorunda kaldıklarını dile getirmişlerdir. Programın içeriği mesleki becerilerine katkı sağlamıştır. Programa görev yapacakları ilde katılanlar daha kolay uyum sağladıklarını belirtmişlerdir. Danışman öğretmen bağlamında katılımcıların bir kısmı olumlu görüş belirtmiştir ve olumsuz görüş belirtenler olmuştur. Performans değerlendirme sürecinin nesnel ve öznel yürütüldüğüne dair görüşler vardır. Hizmet içi eğitim sürecine yönelik eleştiriler getirilmiştir. Araştırma aday öğretmen yetiştirme programına ilişkin aday öğretmenlerin görüşlerini ortaya koymuştur ancak bulgular iki ildeki katılımcıların görüşleri ile sınırlıdır. Ancak daha sonra yapılacak düzenlemelerde politika yapıcılara ve eğitimcilere fikir verici olacaktır.

Publisher

Erciyes Universitesi

Reference33 articles.

1. Abbott, A. (1988). The System of Professions: An Essay on the Division of Expert Labor. Chicago: University of Chicago Press.

2. Akyüz, Y. (1993). Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 1993’e). İstanbul: Kültür Koleji Yayınları.

3. Ayvaz Düzyol, M. (2012). The effectiveness of induction program for candidate teachers (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.

4. Barber, M., & Mourshed, M. (2007). How the world’s best-performing school systems come out on top. London: Mc Kinseyand Company.

5. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2017). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3