Silifke Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Swot Analizi ile Değerlendirilmesi

Author:

Kasar Hüsnü1ORCID,Madenci Ayşe Büşra2ORCID,Seçim Yılmaz2ORCID

Affiliation:

1. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

2. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışmada, Mersin ilinin 13 ilçesinden biri olan Silifke ilçesinin gastronomi turizm potansiyelini ortaya koymak, bu açıdan güçlü ve zayıf yönlerin, fırsat ve tehditlerin değerlendirilmesi ve turizm paydaşları ile yapılan görüşmeler beraberinde yörede gastronomi turizminin geliştirilmesi, olağan alt-üst yapı vb. problemler varsa giderilmesi noktasında önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Silifke mutfak kültürü, yörük kültürü ve coğrafi işaretli ürünleri ile gastronomi turizmi açısından önemli tercih rotalarından olma potansiyeline sahiptir. Araştırmada nitel veri toplama tekniklerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Silifke ilçesinde araştırmaya katılmaya gönüllü olan ve yüzyüze görüşmeyi kabul eden yiyecek içecek hizmetleri öğretmeni, akademisyen, yiyecek ve içecek işletmesi yöneticisi/işletmecisi, executive chef, insan kaynakları müdürü ve genel müdürün oluşturduğu 24 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Elde edilen bulgulara göre; “Bölgede aşçılık eğitimi veren (lise, önlisans) eğitim kurumlarının olması” ilçenin en güçlü yönünü oluştururken, “reklam ve tanıtım faaliyetlerinin yetersiz olması” ilçenin zayıf yönü olmaktadır. “Alternatif turizm potansiyelinin olması” önemli bir fırsat olarak öne çıkarken, “ulaşım konusunda yetersiz olması” faktörleri ise ilçenin gastronomi turizmi açısından sahip olduğu mevcut ve potansiyel tehdit unsurları olarak vurgulanmıştır. Bu araştırmada kullanılan verilerin toplanabilmesi için gerekli olan etik kurul izin belgesi; Muş Alparslan Üniversitesi Etik Kurulu 07.03.2024 tarihi ve 5/53 sayılı karar numarası ile alınmıştır.

Publisher

Anemon Mus Alparslan Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Reference50 articles.

1. Aksoy, M., & Sezgi, G. (2015). Gastronomi Turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3), 79-89.

2. Akturfan, M., Çınar, Z., & Özata, E. (2022). Karaman İlinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi. The Journal of GastroMedia, 1(1), 19-29.

3. Altınel, H. (2009). Gastronomide Menü Yönetimi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

4. Aslan, H. (2010). Gastronomi Turizminin Turizm Eğitimi Programlarındaki Yeri ve Önemi –Bir Uygulama–. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

5. Bağcı, H. R., & Topal, V. (2022). Göksu Deltası’nda (Silifke/Mersin) Tarımsal Değişiklikler. Coğrafi Bilimler Dergisi, 20(2), 407-432.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3