Affiliation:
1. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ
2. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Abstract
Küreselleşme olgusu, günümüzde üzerinde çok konuşulan ve tartışılan bir kavramdır. Yeni ağ teknolojilerinin küreselleşmeyi hızlandırmasıyla birlikte dünya hızla değişmiş, bu durum içinde yaşadığımız toplumları ve bu toplumların kurumlarını etkisi altına alarak dönüşüme uğratmıştır. Küreselleşmenin yarattığı yeni pazar anlayışında kurumlar, yaşanan bu hızlı değişime ayak uydurabilmek için halkla ilişkiler şirketlerinden yararlanma yoluna girmişlerdir. Halkla ilişkiler, bir yönetim fonksiyonu olarak şirketler ile kamuları arasındaki iletişimi kurmak ve bu iletişimi sürdürebilmek adına yeni ağ teknolojilerinin etkileşim gücünden yararlanmakta, aynı zamanda sosyal ağları iletişim yönetimine katarak, halkla ilişkiler yönetiminin bir parçası olma niteliği kazandırmaktadır. Sosyal ağların iletişimi kolaylaştıran ve iki yönlü iletişimi sağlayan bir yapıya sahip olması, küresel halkla ilişkiler şirketleri açısından kamularıyla iletişime geçmenin yanı sıra, kamuoyu oluşturma, güven ve saygınlık elde etmeye yönelik stratejilerin uygulanmasını da kolaylaştırmaktadır. Bu açıdan çalışma, küreselleşmenin getirilerinden biri olan sosyal medyanın halkla ilişkiler şirketleri açısından nasıl ve ne kadar değerlendirildiğini belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Çalışmada ilk olarak, küreselleşme ve halkla ilişkiler bağlantısı kurulmaya çalışılmış, sonrasında küreselleşmenin bir çıktısı olan sosyal medya kavramı irdelenmeye çalışılmıştır. Son olarak, örneklem olarak belirlenen şirketlerin sosyal medya platformlarına yönelik veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak yorumlanmıştır. Küreselleşmenin bir getirisi olan sosyal medyanın, örneklem olarak belirlenen şirketler tarafından etkin bir düzeyde kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Anemon Mus Alparslan Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference38 articles.
1. Alikılıç, Ö., & Atabek, Ü. (2012). Social media adoption among Turkish public relations professionals: a survey of practitioners. Public Relations Review 38(1), 56–63. DOI:10.1016/j.pubrev.2011.11.002
2. Altay, D. (2005). McLuhan. N. Rigel, G. Batuş, G. Yücedoğan & B. Çoban (Ed.) Kadife karanlık: 21. yüzyıl iletişim çağını aydınlatan kuramcılar içinde ( 9-48). İstanbul: Su Yayınevi.
3. Aşkun, İ. C. (1989). Kamu kuruluşlarında halkla ilişkiler. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 7(2), 25- 47.
4. Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AEÜSBED), 5(2), 368-388. http://dx.doi.org/10.31592/aeusbed.598299
5. Bauman, Z. (2010). Küreselleşme: toplumsal sonuçları. (A. Yılmaz, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.