Belediyede Çalışan Kuşakların Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyetlerinin Yapısal Eşitlik Modeli ile Analizi

Author:

AKSU Muharrem1ORCID

Affiliation:

1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Çalışanların örgütleri ile özdeşleşme düzeylerinin yüksek olması onların verimlilik ve performanslarını yükseltebilmektedir. Aynı zamanda örgütler için ciddi maliyet ve kayıplara neden olan yetişmiş işgücünün işten ayrılmalarını da engelleyebilmektedir. Dolayısıyla sektörel bazda çalışanların örgütle özdeşleşmelerinin işten ayrılma niyetlerine etkisinin analiz edilmesi literatüre önemli bir katkı sağlayacaktır. Günümüzde özellikle örgütlerde birkaç kuşağın aynı anda çalışması etkili ve uygun insan kaynakları politikalarının uygulanması açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın özgün tarafını oluşturan spesifik bir alan seçilerek belediyelerde taşörenlere bağlı olarak çalışan işgörenlerin örgütsel özdeşleşme ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişki analiz edilmesi amaçlanmıştır. Aynı olgular kuşaklar bağlamında farklılık gösterip göstermediği de çalışmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla, ilçe belediyesinde taşörenler vasıtasıyla çalışan 355 katılımcıdan oluşan örneklem analiz edilmiştir. Analizde Yapısal Eşitlik Modeli uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların örgütsel özdeşleme düzeyi arttıkça işten ayrılma niyetlerinin azaldığı görülmüştür. Ancak kuşaklar kontrol edildiğinde, kuşak gruplarının örgütsel özdeşleşme ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkide anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.

Publisher

Anemon Mus Alparslan Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering

Reference129 articles.

1. Adamson, M.A., Chen, H., Kackley, R. & Micheal, A. (2018). For the love of the game: game-versus lecture-based learning with generation Z patients. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 56, 29-36.

2. Afacan Fındıklı, M. (2014). Algılanan lider desteği ve algılanan örgütsel destek ile işten ayrılma niyeti ilişkisinde örgütsel özdeşlemenin aracılık rolü: İstanbul’da kamu çalışanları üzerine bir araştırma. İ. Ü. İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 25(77), 136-157.

3. Ajzen, I. & Fishbein, M. (1977). Attitude-behaviour relations: A theoretical analysis and review of empirical research. Psychological Bulletin, 84(5), 888-918.

4. Akgündüz, Y. & Eryılmaz, G. (2018). Does turnover intention mediate the effects of job insecurity and co-worker support on social loafing?. International Journal of Hospitality Management, 68, 41-49.

5. Aksu, M. (2022). Z Kuşağı etkisi ve insan kaynakları. M. Akif Özer (Ed.), İnsan kaynakları yönetiminde yeni yönelimler içinde (s.463-497). Ankara: Gazi Kitabevi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3