Abstract
Tayvan (resmi adıyla Çin Cumhuriyeti-ROC), Asya kıtasındaki gelişmiş ülkelerden birisi olarak teknolojik ve endüstriyel üretimde dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Daha önceleri Çin Ana Kıtasını da Birleşmiş Milletler’de (BM) temsil eden Tayvan, 1971’de değişen dünya dengeleri sonucu BM üyeliğinden çıkarılmış ve yerine Çin Halk Cumhuriyeti BM üyeliğine kabul edilmiştir. Bu değişiklik sonrası Tayvan’ın BM üyeliği sona ermiş, buna karşın Tayvan, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak birçok ülke ile diplomatik ilişkilerini sürdürmeye devam etmiştir. Bu çerçevede Tayvan, uluslararası toplum ile ekonomik ve ticari anlamda yakın ilişkilerini geliştirerek sürdürmektedir.
Tayvan, son dönemde ime kazandırdığı hızlı endüstriyel gelişiminin yol açtığı çevre sorunlarına yönelik olarak özellikle 1990’lı yıllardan bu yana çevre mevzuatını ve uygulamalarını geliştirmeye devam etmektedir. Tayvan’ın küresel ısınma sorununa yönelik mevzuat, politika ve uygulamalarını konu alan çalışma, nicel araştırma yöntemine dayalı literatür taraması (çeşitli akademik çalışmalar, mevzuat, gazete haberleri vb.) ile kaleme alınmıştır. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler sisteminde temsil edilmeyen Tayvan’ın BM çevre politikalarına uygun biçimde güncellediği çevre politikaları, Eylem Planları, küresel ısınma sorununa yönelik mevzuatı ve uygulamaları incelenmiştir.
Tayvan’ın küresel ısınma ile mücadelesinin genel olarak çevre sorunlarına karşı yürüttüğü ulusal politikadan ayrı olarak düşünülmesi söz konusu olamaz. Tayvan, küresel ısınmaya karşı yürüttüğü başarılı politikasını, ulusal çapta çevrenin korunması, geliştirilmesi ve ekolojik dengenin sürdürülebilirliği temelinde oluşturduğu çevre politikası ile uyumlu olarak sürdürmeye devam etmektedir. Tayvan’ın dünyanın geri kalanından dışlanması, küresel ısınma ile mücadelesinde Tayvan’ın yalnız bırakılması, dünyanın küresel çevre sorunu olarak iklim değişikliği ile mücadelesini de yavaşlatacaktır.
Bu çalışmada öz olarak Tayvan’ın küresel ısınma sorunuyla mücadelede sera gazlarının azaltılmasına yönelik başarılı çevre ve enerji politikaları ve uygulamalarının, pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke için örnek oluşturabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Doğu Asya Araştırmaları Dergisi
Reference43 articles.
1. Anonim (2019), “Leave No One Behind” Taiwan Today, Taiwan Review, (01 Kasım 2019), https://taiwantoday.tw/news, 30 Mart 2020.
2. Anonim (2023), European Commission, Questions and Answers, https://ec.europe.eu/commission/, 17 Haziran 2023.
3. Aviso, Kathleen B., Chen-Fu Chien, Ming K. Lim ve Ming-Lang Tseng (2021), Taiwan Drought was a Microcosm of Climate Change Adaptation Challenges in Complex Island Economies, Process Integration and Optimization for Sustainability, 5: 317-318. https://doi.org/10.1007/s41660-021-00188-1.
4. Ayanoğlu, Harun Talha (2022), “Gölgede Kalan Kriz: İklim Değişikliği Karşısında Tayvan”, Türkiye’de Tayvan Çalışmaları III, (Tarih, Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler), (Yayına Hazırlayan A. Merthan Dündar), Ankara Üniversitesi Yayın No: 752, APAM Yayın No: 24, Ankara, s. 253-277.
5. Bondaz, Antoine (2022), Policy Brief-EU Asia Project, January, Issue: 2022/07.