Affiliation:
1. Merkez Prime Hastanesi
2. Süleyman Demirel Üniversitesi
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı; COVID-19 pandemi sürecinde uzaktan öğretim gören öğrencilerin kas iskelet sistemi problemleri, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya üniversitede fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde eğitim gören 219 kişi dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri kaydedildi ve kas iskelet sistemi problemleri ‘’Cornell Kas iskelet Rahatsızlık Anketi (CKİSRA)’’, fiziksel aktivite düzeyleri ‘’Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (UFAA-KF)’’ ve vücut farkındalık düzeyleri ‘’Vücut Farkındalık Anketi (VFA)’’ ile değerlendirildi.
Bulgular: Katılımcıların kas iskelet sistemi problemi olarak en sık sırt (%67), boyun (%64) ve bel (%62) bölgelerinde sorun yaşadıkları ve %47,4’ünün fiziksel olarak inaktif oldukları tespit edildi. CKİSRA ile UFAA-KF verilerinde negatif yönde çok zayıf ilişki (r=-0,01, p=0,78), UFAA-KF ile VFA verilerinde pozitif yönde zayıf ilişki (r=0,34, p=0,61), CKİSRA ile VFA verilerinde pozitif yönde güçlü ilişki olduğu (r=0,96, p=0,15) saptandı.
Sonuç: Öğrencilerin en çok sırasıyla sırt, boyun ve bel bölgelerinde kas iskelet sistemi problemleri yaşadıkları ve fiziksel olarak inaktif oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyi ile kas iskelet sistemi problemleri ve vücut farkındalık düzeyi arasındaki ilişkiye bağlı olarak, fiziksel aktivite düzeylerini artıracak çözümler bulmanın kas iskelet sistemi problemleri ve vücut farkındalık düzeyi üzerinde olumlu etkiler sağlayacağı ve sorunların önüne geçileceği düşünülmektedir.
Funder
Bu çalışmada herhangi bir fon veya destekten yararlanılmamıştır.
Publisher
Burdur Mehmet Akif Ersoy University
Reference29 articles.
1. Koruyucu TŞ, Seçer E, Kaya DÖ. COVID-19 Pandemisinde Ev İzolasyonun Oluşturduğu Kas Ağrıları ve Postür Bozukluklarının Yönetiminde Temel Vücut Farkındalığı Terapisi Basic Body Awareness Therapy in the Management of Muscle Pain and Posture Disorders Caused by Home Isolation in COVID-19. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2020;5(2):197–202.
2. Roggio F, Trovato B, Ravalli S, Di Rosa M, Maugeri G, Bianco A, et al. One Year of COVID-19 Pandemic in Italy: Effect of Sedentary Behavior on Physical Activity Levels and Musculoskeletal Pain among University Students. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021 Aug 17;18(16):8680.
3. Lee IM, Shiroma EJ, Lobelo F, Puska P, Blair SN, Katzmarzyk PT, et al. Effect of physical inactivity on major non-communicable diseases worldwide: An analysis of burden of disease and life expectancy. The Lancet. 2012 Jul 21;380(9838):219–29.
4. Toprak Celenay S, Karaaslan Y, Mete O, Ozer Kaya D. Coronaphobia, musculoskeletal pain, and sleep quality in stay-at home and continuedworking persons during the 3-month Covid-19 pandemic lockdown in Turkey. Chronobiology International. 2020;37(12):1778–85.
5. Prajapati SP, Purohit A. Prevalence of Musculoskeletal Disorder among College Students in Times of COVID-19 Pandemic - An Observational Study. International Journal of Health Sciences and Research. 2021;11(10):214–9.