KAMU DİPLOMASİSİ PERSPEKTİFİNDEN ULUSLARARASI YAYINCILIK: TRT BALKAN ÜZERİNE BİR İNCELEME

Author:

KAVOĞLU Samet1ORCID

Affiliation:

1. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Anabilim Dalı

Abstract

Soğuk Savaş sonrası dönemde yeniden şekillenen Balkan coğrafyasında Türkiye de gelişen güç parametrelerine paralel olarak etki alanı oluşturma arayışına girmiştir. 1990’ların ilk yarısından itibaren bölgedeki çatışmaların durdurulmasına ve barışın tesisine BM çatısı altında katkı sunmuş; Makedonya, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer almıştır. Avrupalı güçlerin yanı sıra ABD, Rusya, Çin başta olmak üzere birçok dış gücün varlık gösterdiği sahada Türkiye de iktisadi, siyasi ve kültürel araçlarıyla sonuç üretici aktör olma arayışındadır. Bu kapsamda kamu diplomasisi faaliyetleri de TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı gibi kamu kurumları, yerel yönetimler, STK’lar ve özel sektör kuruluşları vasıtasıyla yürütülmektedir. Kamu diplomasisinin uluslararası yayıncılık tarafında ise bölge dillerinde yayıncılık faaliyetlerinin gerekliliği alan yazınında tartışılan bir konuydu. 2022 yılı haziran ayında yayın hayatına başlayan TRT Balkan da bölge dinamikleriyle uyumlu, nitelikli ve sürdürülebilirlik içerik üretebildiği ölçüde Türkiye’nin kamu diplomasisi faaliyetlerine katkı sunabilecektir. Bu çalışmada da TRT Balkan’ın ilk ay içerikleri betimleyici bir yaklaşımla ele alınmıştır. TRT Balkan’a odaklanan ilk çalışma olması nedeniyle önem arz eden çalışmada; platformun kamu diplomasisi açısından önemli fakat geliştirilmesi gereken yönleri olduğu tespit edilmiştir.

Publisher

Istanbul Ticaret Universitesi

Subject

General Medicine

Reference25 articles.

1. Baritci, F. ve Aydeniz, H. (2019). Kamu Diplomasisi Aracı Olarak Medya: TRT World Örneği. Erciyes İletişim Dergisi, 6(2), 1551-1576.

2. BBC (2022). About the BBC. https://www.bbc.co.uk/aboutthebbc/whatwedo/worldservice/ (Erişim Tarihi: 23.07.2022)

3. Cull, J.N. (2009). Public Diplomacy: Lessons from the Past. Los Angeles: Figueroa Press.

4. De Gouveia, P.F. and Plumridge, H. (2005). European infopolitik: developing EU public diplomacy strategy. London: The Foreign Policy Center.

5. Ekşi, M. (2017). İran’ın Transnasyonel ve Teopolitik – Şiilik – Temelli Kamu Diplomasisi. Bölgesel Araştırmalar Dergisi, Bölgesel Araştırmalar Dergisi, (İran Özel Sayısı), 46-66.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3