Affiliation:
1. İstanbul Ticaret Üniversitesi
Abstract
Bu araştırmanın amacı Türkiye’de ulusal ölçekli karasal yayın yapan radyo istasyonlarının podcast yayıncılığına adapte olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma, Türkiye’de ulusal radyo yayın lisansı anlamına gelen R1 lisansına sahip olan radyo kuruluşları ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmaya Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca (RTÜK) yayımlanan ‘‘R1-Ulusal Radyo Yayın Lisansına Sahip Kuruluşlar’’ listesinde yer alan radyo kuruluşları dahil edilmiştir. Bir radyo kuruluşunun sahip olduğu web site, mobil uygulama veya dahil olduğu başka özgün platform ya da platformlar, podcast yayıncılığını yapabilmesini sağlayan parametreler olarak belirlenmiştir. Bu parametreler doğrultusunda örneklem grubundaki radyo kuruluşlarının; kurumsal bir web site ve mobil uygulama sahibi olup olmadıkları, ayrıca farklı bir özgün platforma dahil olup olmadıkları incelenmiştir. Örneklem grubundaki radyo kuruluşlarının söz konusu dijital ortamlarda podcast içerikleri yayınlayıp yayınlamadıkları tespit edilmiştir. Bu araştırma kapsamında aynı zamanda örneklem grubundaki radyo kuruluşlarının, küresel ölçekte popüler olan Spotify, Apple Podcast, Google Podcast isimli podcast platformlarında yer alıp almadıkları da analiz edilmiştir. Bu araştırma, son yıllarda küresel ölçekte popüler hale gelen podcast yayıncılığına, Türkiye’de ulusal ölçekte karasal yayın yapan konvansiyonel radyo istasyonlarının adapte olup olmadığını ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir. Podcast içerikleri üreten bireysel ve kurumsal yayıncıların ortaya çıktığı günümüzde, her gün sesli içerikler üreten ve yayınlayan radyo kuruluşlarının, mevcut içeriklerini internet ortamında ‘arşiv’ veya ‘podcast’ başlığı altında yeniden yayınlayıp yayınlamadıkları konusu, bu çalışmanın temel problemini oluşturmaktadır. Bu araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre: Türkiye’deki ulusal radyoların nerdeyse yarısının 5 adet özgün medya platformu içerisine dahil olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’deki ulusal radyoların ‘podcast’ kavramına ilgisiz kalmadığı ve söz konusu dijital yayıncılığa adapte olmak için alternatif çalışmalar yaptıkları görülmüştür.
Publisher
Istanbul Ticaret Universitesi
Reference22 articles.
1. Akyazı, E. (2014). Yeni İletişim Ortamlarında Etkileşim ve Mobil Radyolara Yönelik Bir Araştırma. Marmara İletişim Dergisi, 153-162.
2. Berry, R. (2015). Serial and ten years of podcasting:has the medium grown up? M. Oliveira, & F. Riberio içinde, Radio, Sound and Internet. Braga: University of Minho.
3. Budak, E. (2022). Teknolojik Yeniliklerin Yarattığı Yeni Habercilik Formları Üzerine Bir İnceleme: Türkiye’de Podcast Haberciliği. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, 1-20.
4. Dumanlı Kürkçü, D., Yıldız, G., & Koç, R. (2022). Haber İçeriklerinin Sunumunda Podcast Yayıncılığı. Turkish Online Journal of Design Art and Communication.
5. Gülseçen, S., Gürsul, F., Bayrakdar, B., Çilengir, S., & Canım, S. (10-12 Şubat 2010). Yeni Nesil Mobil Öğrenme Aracı: Podcast. Akademik Bilişim’10 - XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, 787-790.