Affiliation:
1. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Abstract
Patlıcan taze tüketiminin yanı sıra kurutularak da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Kurutma işlemi ile daha uzun süre muhafaza edilerek dört mevsim tüketim imkânı sağlanabilmektedir. Bu çalışmada patlıcan etüvde, laboratuvar tipi konvektif kurutucuda (LTKK) 40, 50, 60, 70ºC sıcaklıklarda ve gölgede kurutularak önemli kalite parametrelerinden olan renk kriterleri ve kuruma kinetiği belirlenmiştir. Kurutma işlemi öncesi ürünler eşit boyutlarda dilimlenerek ince tabaka kurutma modelinde kurutularak renk ölçümleri yapılmıştır. Kurutma verileri incelendiğinde en uzun kuruma süresi 124 saat süren gölgede kurutmayken en kısa süren kurutma işlemi 3 saat 45 dakika LTKK 70ºC sıcaklıkta bulunmuştur. Kurutma modellemesinde Page, Midilli-Küçük, Lewis ve Jena & Das modelleri kullanılmıştır. Modellemede güvenilirlik seviyesi tüm modeller için p<0.001 olarak bulunmuştur. Kurutma modellerinde en yüksek R2 değeri 0.9998 olarak Page modelinde LTKK 40ºC sıcaklıkta, Midilli-Küçük modelinde ise LTKK 60ºC sıcaklıkta tespit edilmiştir. Renk değerleri açısından hesaplanan renk özelliklerinde tazeye en yakın olan kroma değeri etüv kurutucuda 60ºC sıcaklıkta, hue açısı LTKK 60ºC sıcaklıkta, toplam renk değişimi ve kahverengileşme indeksi ise LTKK 70ºC sıcaklıkta bulunmuştur.
Publisher
Turkish Journal of Agricultural Engineering Research
Subject
Pharmacology (medical),Complementary and alternative medicine,Pharmaceutical Science
Reference18 articles.
1. Akkuş M (2015). Yarı kurak iklim koşullarında, farklı su seviyelerinde patlıcanın (Solanum melongena L.) sulama programlarının belirlenmesi ve verim bileşenlerine etkisi. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. s. 87, Şanlıurfa-Türkiye.
2. Alibaş İ (2012). Asma Yaprağının (Vitis vinifera L.) Mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1): 43-53.
3. Dak M, Sagar VR ve Jha SK (2014). Shelf-life and kinetics of quality change of dried pomegranate arils in flexible packagig. Food Packaging and Shelf Life, 2(1): 1-6.
4. Darniadi S, Ho P ve Murray BS (2018). Comparison of blueberry powder produced via foam-mat freeze-drying versus spray-drying: evaluation of foam and powder properties. J Sci Food Agric; 98: 2002-2010.
5. Doymaz İ ve Aktaş C (2018). Patlıcan dilimlerinin kurutma ve rehidrasyon karakteristiklerinin belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33(3): 833-842.