Affiliation:
1. SAKARYA UNIVERSITY, MIDDLE EAST INSTITUTE, DEPARTMENT OF MIDDLE EAST STUDIES(INTERDISCIPLINARY), MIDDLE EAST STUDIES (DR)
2. Batman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
Abstract
Askeri bir darbeyle iktidara gelen Cemal Abdülnasır, hükümeti devraldıktan sonra sosyalizmle karışık Arap milliyetçiliği ideolojisini benimsedi. Nasır'ın Arap milliyetçiliğini ulusal sınırların ötesine etkili bir şekilde yayabilmesi için güçlü siyasi propaganda araçlarına sahip olması gerekiyordu. Bu anlamda Nasır döneminde, radyo yayınları ve müzik besteleri çok etkili propaganda araçları olarak ortaya çıktı ve Nasır mali ve maddi kaynaklara önemli yatırımlar yapılmasını teşvik etti. Özellikle de Ümmü Gülsüm'ün ses yeteneği, Nasır'ın Arap milliyetçiliğini yayma çabalarını desteklemede öne çıktı ve Ümmü Gülsüm’ün sesi, bu alanda etkin ve ses yetenekleri kullanılan diğer sanatçıların etkisini geride bıraktı. Bu makale, 1950’ler ve 1960’lar boyunca Nasır’ın Arap milliyetçiliğini Ortadoğu’da yayma noktasında Ümmü Gülsüm'ün sesini ve Arapların Sesi Radyosu’nu yumuşak güç unsuru olarak kullandığını iddia etmektedir. Bu kapsamda çalışma, Ümmü Gülsüm'ün Nasırcı Arap milliyetçiliğinin yayılmasına yaptığı katkının çeşitli boyutlarını beş temel hususa odaklanarak incelemektedir. İlk olarak, yumuşak gücün siyasi idealleri yaymak ve ortak bir kimlik duygusu geliştirmek için bir araç olarak kullanımını araştırmaktadır. İkinci olarak, Nasır tipi milliyetçiliğin ve radyo yayınlarının bu süreçteki rolünü irdelemektedir. Üçüncüsü, radyonun Nasır'ı desteklemek için nasıl bir siyasi propaganda aracı olduğunu araştırmaktadır. Dördüncü olarak, Ümmü Gülsüm'ün Nasırcı Arap milliyetçiliğini teşvik etmedeki araçsal rolünü analiz etmektedir. Son olarak, Ümmü Gülsüm'ün ses yeteneğinin Arap dünyasında Nasırcı milliyetçiliğin yayılması üzerindeki etkisini değerlendirmektedir.
Publisher
Journal of Academic Inquiries
Reference44 articles.
1. Abaoğlu, E. “Ulus Devlet İnşasında Müziğin Rolü Türkiye ile Mısır Arasındaki Benzerlikler ve Farklar”. 7. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi (Bildiriler Kitabı- IV, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler- Sosyal Politikalar- Sosyoloji- Tarih 9-12 May 2018). Ed. Burak Yuvalı ve Taha Eğri,1/ 21-36. Burdur: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 2018.
2. Abu Hamila, A. “The Voice of the Homeland. Mrs. Umm Kulthum”. Aljazeera.net (09 January 2022). https://shorturl.at/htvwF
3. Alahamad, A. “Voice of the Arabs Radio: Its Effects and Political Power during the Nasser Era (1953-1967)”. The Joint Journalism Historians Conference (12 May 2011). New York: New York University. 2011.
4. Al- Ghad. “Umm Kulthum Returns to Saudi Television after Decades of Hiatus”. (03 October 2017). https://shorturl.at/JU479
5. Al-Halimi, U. “Tadvir Mafhum Al-quvva fi al-Alaqaat al-Davliyah al-Muasirah (The Evolution of the Concept of Power in Contemporary International Relations”. Democraticac. Accessed 10 January 2023. https://democraticac.de/?p=67404.