TERÖR ÖRGÜTÜ VARLIĞININ HUKUKEN TESPİTİ

Author:

YILDIZ FurkanORCID

Abstract

Terör saldırıları ile karşı karşıya kalan devletler, varlıklarını sürdürebilmek için terörle mücadele etmek zorundadır. Bu mücadele saldırıları önleme, saldırılara karşılık verme ve uluslararası iş birliği yapma şeklinde olabilmektedir. Güçlü devlet yapıları, savunma yeteneği ve askeri müdahale kapasitesiyle bağlantılı olduğundan terörle mücadele sürecinde hayati öneme sahiptir. Sağlam ve etkili bir hukuk sistemi de güçlü devlet yapıları için olmazsa olmaz bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira etkin bir şekilde uygulanan hukuk kuralları terörizmle mücadele sürecindeki önleyici tedbirlerin başında gelmektedir. Uluslararası güvenliği her geçen gün daha fazla tehdit eden terörizm sorunu bu çalışmada hukuki boyutlarıyla incelenmiş, bu bağlamda bir organizasyonun hukuken terör örgütü olarak belirlenmesi sorunu ele alınmıştır. Bir organizasyonun terör örgütü niteliğinde olup olmadığının tespiti ve terör örgütü olarak tanıma yöntemleri hususunda Türk hukukunda yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durumda terör örgütlerinin varlığı ceza davalarında, yargı organları tarafından dosyadaki deliller kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda belirlenmekte, terör örgütünün varlığı kesinleşen mahkeme kararlarıyla tescillenmektedir.

Publisher

Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi

Subject

General Medicine

Reference33 articles.

1. Akpınarlı, Neyire, The Fragility of the ‘Failed State’ Paradigm: A Different International Law Perception of the Absence of Effective Government, Leiden: Brill, 2010.

2. Başeren, Sertaç, “Uluslararası Hukuk Açısından Terörizm”, Dünyada ve Türkiye’de Terör, Ed. Ali Tarhan, Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Yayınları, 2002.

3. Bodur, Nurullah ve Özkul, Eshat, Uygulamada Terör Örgütü ve Terör Suçları, Ankara: Seçkin Yayınları, 2022. Boz, Burak, “Türk Ceza Hukukunda Terör Örgütü ve Terör Örgütüne Üye Olma Suçu”, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 2, S. 1, (2020), s. 131-186.

4. Buzan, Barry, İnsanlar Devletler ve Korku, Çev. Ed. Emre Çıtak, İstanbul: Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi, 2015. Çaycı, Sadi, “Türkiye’nin Milli Güvenliği”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 65, S. 4, (2016), s. 3327-3344.

5. Denizli, Ali, “Kıbrıs’ta Yunan Terör Örgütü EOKA ve Katliamları”, Uluslararası Eğitim ve Tarih Araştırmaları Dergisi, S. 2, (2020), s. 1-25.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3