Abstract
Terör saldırıları ile karşı karşıya kalan devletler, varlıklarını sürdürebilmek için terörle mücadele etmek zorundadır. Bu mücadele saldırıları önleme, saldırılara karşılık verme ve uluslararası iş birliği yapma şeklinde olabilmektedir. Güçlü devlet yapıları, savunma yeteneği ve askeri müdahale kapasitesiyle bağlantılı olduğundan terörle mücadele sürecinde hayati öneme sahiptir. Sağlam ve etkili bir hukuk sistemi de güçlü devlet yapıları için olmazsa olmaz bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira etkin bir şekilde uygulanan hukuk kuralları terörizmle mücadele sürecindeki önleyici tedbirlerin başında gelmektedir. Uluslararası güvenliği her geçen gün daha fazla tehdit eden terörizm sorunu bu çalışmada hukuki boyutlarıyla incelenmiş, bu bağlamda bir organizasyonun hukuken terör örgütü olarak belirlenmesi sorunu ele alınmıştır. Bir organizasyonun terör örgütü niteliğinde olup olmadığının tespiti ve terör örgütü olarak tanıma yöntemleri hususunda Türk hukukunda yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durumda terör örgütlerinin varlığı ceza davalarında, yargı organları tarafından dosyadaki deliller kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda belirlenmekte, terör örgütünün varlığı kesinleşen mahkeme kararlarıyla tescillenmektedir.
Publisher
Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi
Reference33 articles.
1. Akpınarlı, Neyire, The Fragility of the ‘Failed State’ Paradigm: A Different International Law Perception of the Absence of Effective Government, Leiden: Brill, 2010.
2. Başeren, Sertaç, “Uluslararası Hukuk Açısından Terörizm”, Dünyada ve Türkiye’de Terör, Ed. Ali Tarhan, Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Yayınları, 2002.
3. Bodur, Nurullah ve Özkul, Eshat, Uygulamada Terör Örgütü ve Terör Suçları, Ankara: Seçkin Yayınları, 2022.
Boz, Burak, “Türk Ceza Hukukunda Terör Örgütü ve Terör Örgütüne Üye Olma Suçu”, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 2, S. 1, (2020), s. 131-186.
4. Buzan, Barry, İnsanlar Devletler ve Korku, Çev. Ed. Emre Çıtak, İstanbul: Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi, 2015.
Çaycı, Sadi, “Türkiye’nin Milli Güvenliği”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 65, S. 4, (2016), s. 3327-3344.
5. Denizli, Ali, “Kıbrıs’ta Yunan Terör Örgütü EOKA ve Katliamları”, Uluslararası Eğitim ve Tarih Araştırmaları Dergisi, S. 2, (2020), s. 1-25.