Dijital Ürünlerin Eşya Niteliğine Disiplinlerarası Bir Bakış

Author:

Ercan Cannur1ORCID,Ünlen Gökhan2ORCID

Affiliation:

1. Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi

2. Süleyman Demirel Üniversitesi

Abstract

Dijital ürün olarak ifade edebileceğimiz dijital içerik ve dijital hizmetler yaşamımızın, artık neredeyse her günümüzün bir parçasıdır. Öyle olmakla beraber hukukumuzda henüz bunlara ilişkin bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. AB ülkelerindeki yasalaşma süreci ise oldukça yenidir. Dijital ürünlerin kendisinin anlamsal varlığı; sözdizimsel bakımdan kodlanmış bilgi düzeyindeki varlığı ile cd, dvd ya da bilgisayar belleği gibi herhangi bir taşıyıcıya kodlanarak kavuşacağı fiziksel dünyadaki varlığı, üçlü bir yapıyı beraberinde getirmektedir. Doktrinde ZECH’in bilginin varlık düzeyindeki sınıflandırması dijital ürüne uygulanarak; dijital ürünün varlık düzeyindeki semantik, sentaktik ve (olası) fiziksel varlığı gereği üçlü bir yapıyı bünyesinde barındırabileceğine dikkat çekilmelidir. Dijital ürünlerin bu anlamda kendine özgülüğü, bunlara gerek pozitif hukuk (de lege lata) gerek olması gereken hukuk (de lege feranda) bakımından uygulanabilecek hükümlerin belirlenebilmesinde bazı güçlükleri beraberinde getirmektedir. Çalışmada dijital ürünün hukuki niteliği perspektifinden eşya niteliği taşıyıp taşımadığına ilişkin değerlendirmelerin Telif Hukuku ve Sözleşmeler Hukuku ile ilişkilendirilerek ele alınması amaçlanmaktadır. Dijital ürünün üzerinde vücut bularak fiziksel dünyada varlık kazandığı eşya ile ilişkisi çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır.

Publisher

Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi

Reference27 articles.

1. Akçaal, Mehmet. Eşya Hukuku. Ankara: Yetkin Yayınları, 2023.

2. Akçura Karaman, Tuba. Üreticinin Ayıplı Ürününün Sebep Olduğu Zararlar Nedeniyle Üçüncü Kişilere Karşı Sorumluluğu. İstanbul: Vedat Kitapçılık, 2008.

3. Akipek, Jale, Turgut Akıntürk ve Derya Ateş. Eşya Hukuku. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım, 2018.

4. Aksoy Dursun, Sanem. Eşya Kavramı. İstanbul: On İki Levha Yayıncılık, 2012.

5. Antalya, Gökhan ve Murat Topuz. Eşya Hukuku Cilt IV/1. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2021.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3