Doğu Akdeniz Sorunu Çerçevesinde Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye Karşı Aldığı Önlemlerin Uluslararası Hukuk Bakımından Değerlendirilmesi

Author:

Ünyılmaz Habip1ORCID

Affiliation:

1. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ, KAMU HUKUKU BÖLÜMÜ, MİLLETLERARASI HUKUK ANABİLİM DALI

Abstract

Uluslararası örgütlerin üyesi olmayan devletlere karşı aldıkları önlemlerin uluslararası hukuk bakımından niteliğinin belirlenmesi ve bu önlemlerin hukuki incelemesinin yapılması, günümüzde artan uygulama örnekleri dikkate alındığında, önem arz etmektedir. Bu çalışmada Avrupa Birliği (AB) tarafından Doğu Akdeniz’deki sondaj ve arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı başvurulan önlemlerin örnekliğinde bir inceleme yapılacaktır. Önce Türkiye’ye karşı alınan önlemlerin neler olduğu tespit edilecektir. Ardından uluslararası örgütlerin başvurdukları önlemler cebrî karakterleri esas alınarak genel uluslararası hukuk bakımından sınıflandırılacak ve her bir önlem kategorisine dair temel bilgiler ve ayırt edici hususlar aktarılacaktır. Türkiye’nin AB üyesi olmaya aday devlet statüsü önlemler bakımından kısaca incelendikten sonra, AB’nin aldığı önlemlerin söz konusu önlem kategorilerden hangisine dâhil olabileceği ve hangi şartların gerçekleşmesi gerektiği muhtemel gerekçeler dikkate alınarak sunulacaktır. Ulaşılabilen bilgiler ışığında önlemlerin uluslararası hukuka uygunlukları ve muhtemel hukuka aykırılık durumları değerlendirilecektir. Bu makale gerek uluslararası örgütlerin gerekse devletlerin farklı gerekçelerle sıkça başvurdukları önlemlerin uluslararası hukuk bakımından durumuna ve sınırlarına ilişkin bir vaka çalışmasıdır.

Publisher

Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi

Reference47 articles.

1. Abi-Saab, Georges. “The Concept of Sanction in International Law.” In United Nations Sanctions and International Law, edited by Vera Gowlland-Debbas, 29–43. The Hague: Kluwer Law International, 2001.

2. Akkutay, Berat Lale. “Birleşmiş Milletler Andlaşması Çerçevesinde Ekonomik Yaptırımların Hukuki Niteliği ve Yargısal Denetimi.” Türkiye Barolar Birliği Dergisi 26, no. 11 (2014): 411–46.

3. ———. “Devletin Jus Cogens Normlara Aykırı Fiillerinden Dolayı Hukuki Yargı Bağışıklığı.” Türkiye Barolar Birliği Dergisi 113 (2014): 99–125.

4. ———. Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi, Objektif Rejim Yaratan Andlaşma Teorisi ve Erga Omnes Yükümlülüklerin Andlaşmalarla İlişkisi Çerçevesinde Uluslararası Andlaşmaların Üçüncü Devletlere Etkisi, Ankara: Adalet, 2020.

5. Alanur, Nesrin Dabanlıoğlu. Uluslararası Hukukta Devlet Başkanlarının Yargı Bağışıklığı ve Cezai Sorumluluğu, Ankara: Adalet, 2023.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3