Affiliation:
1. Ankara Aile Mahkemesi
2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ, HUKUK PR.
Abstract
Günümüzde aile içi şiddeti önlemeye ve şiddetle mücadele etmeye yönelik yaklaşımlar şiddetin sadece bireysel değil, toplumsal boyutlarını da hesaba katmakta ve tarafların sorumluluk almalarını ve değişmelerini teşvik etmeye yönelik araçlar ve programlar öngörmektedir. Bu amaca uygun bir şekilde 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, koruyucu ve önleyici tedbirlerin yanı sıra, uygulamada ve literatürde daha az bilinen ‘destekleyici’ tedbirleri de öngörmektedir. 6284 Sayılı Kanun’un 15 inci maddesi uyarınca düzenlenmiş olan bu destek hizmetleri, şiddet olgusuna yönelik dönüştürücü araçları sunması adına önem arz etmektedir. Bu çalışma, söz konusu destek hizmetlerinde amaçlanan hedefleri dönüştürücü adaletin bağlamsallık ve ilişkisellik vurgusu taşıyan ilkeleri eşliğinde ele alacaktır. Söz konusu ilkeler ‘özgürleştirme’, ‘gücü değiştirme’, ‘hesap verilebilirlik’, ‘kültürel duyarlılık’, ‘sürdürebilirlik’ ve ‘esneklik’tir. Bu ilkeler temelinde korunan kişiye, şiddet uygulayana ve çocuklara yönelik verilecek destekleyici tedbirler ayrı başlıklarda değerlendirilecektir. Teorik açıklamaları somutlaştırmak adına yargı kararlarına başvurulacak ve verilmiş tedbir kararları örnekleriyle çalışmanın temel iddiası açıklanacaktır.
Publisher
Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi
Reference20 articles.
1. Helene Flood; Glad, Kristin Alve. “Domestic Violence and Abuse Through a Psychological Lens”, Eds. John Devaney, Caroline Bradbury-Jones, Rebecca J. Macy, Carolina Øverlien, Stephanie Holt. The Routledge International Handbook of Domestic Violence and Abuse içinde, 96-109. New York: Routledge, 2021.
2. Barrie, Hannah. "No One Is Disposable: Towards Feminist Models of Transformative Justice," Journal of Law and Social Policy 33 (2020): 65-92.
3. Burman, Sondra; Duffy-Feins, Patricia. “Children Witnessing Parental Violence”, Encyclopedia of Domestic Violence içinde, 156-160. Ed. Nicky Ali Jackson, New York: Routledge, 2007.
4. Cankurtaran, Özlem; G. Akoğlu; H. Sakarya. “Güçlenmeyi güç, güçsüzlük, baskı ve güç ilişkileri temelinde anlamak”. Toplum ve Sosyal Hizmet, 31(4), 2020: 1913-1939.
5. Durbach, Andrea; Chappell, Louise; Williams, Sarah. "Special Issue on 'Transformative Reparations for Sexual Violence Post-Conflict: Prospects and Problems'." International Journal of Human Rights 21, no. 9 (November 2017): 1185-1192.