Affiliation:
1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ, KAMU HUKUKU BÖLÜMÜ, ANAYASA HUKUKU ANABİLİM DALI
Abstract
Nöroteknoloji alanında son yıllarda yaşanan büyük gelişmeler, insan beynindeki verilere erişme, bu verileri toplama ve işleme konusunda önemli olanaklar sunmaktadır. Özellikle fonksiyonel manyetik rezonans tekniği gibi beyin görüntüleme tekniklerinin kullanımıyla, insan beynine herhangi bir müdahalede bulunmaksızın beyin aktivitelerinin görüntülenmesi ve kaydedilmesi mümkün hale gelmiştir. Günümüzde, beyin görüntüleme tekniklerinin, kişilerin düşünce ve tutumları hakkında bilgi edinmenin yanında, klinik amaçlarla kullanımı da son derece yaygındır. Bununla birlikte, nöroteknolojinin kullanımı, kişilerin davranışlarında istenmeyen değişikliklere ve mental zararlara yol açarak, temel hak ve özgürlüklerine yönelik tehdit yaratma potansiyeli taşımaktadır. Özellikle ABD’de ortaya çıkan nöro-pazarlama ve nöro-reklamcılık gibi sektörlerin, kişilerin tercihlerinin yönlendirilmesi gibi ticari amaçlarla nöroteknolojik yöntemleri kullanması buna örnek olarak gösterilebilir.
Bu çerçevede, bu çalışmada, öncelikle nöroteknoloji ve insan hakları arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmakta ve halihazırdaki hakların, nöroteknoloji alanındaki gelişmelere yanıt vermek bakımından yeterli olmayabileceğinden hareketle, son yıllarda tartışılmaya başlanan bilişsel özgürlük kavramı ile Lenca ve Andorno’nun “nöro-haklar” adı altında öne sürdüğü, “mental gizlilik hakkı”, “mental bütünlük hakkı” ve “psikolojik devamlılık hakkı” tartışılmaktadır.
Publisher
Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi
Reference26 articles.
1. BOSTORM Nick, “Human Genetic Enhancement: A Transhumanist Perspective”, Journal of Value Inquiry, Vol:34, No:4, 2003, s.493-506.
2. BOSTORM Nick, SANDBERG Anders, “Cognitive Enhancement: Methods, Ethics, Regulatory Challenges”, Science and Engineering Ethics, Vol: 15, No:3, 2009, s.311-341.
3. BOSTROM Nick, ROACHE Rebecca, “Smart Policy: Cognitive Enhancement in the Public Interest” 2009, https://nickbostrom.com/papers/smart-policy.pdf, s.1-14, E.T.:07.12.2018.
4. BUBLITZ Christoph, “My Mind is Mine!? Cognitive Liberty as a Legal Concept”, HILDT Elisabeth, FRANCHE Andreas (ed), “Cognitive Enhancement” New York, 2013, s.233-264.
5. CALVIN J. Craft, GIORDANO James, “ Integrating Brain Science and Law: Neuroscientific Evidence and Legal Perspectives on Protecting Individual Liberties”, Frontiers in Neuroscience, Volume 11, Article 621, s.1-10.