Affiliation:
1. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Konya, TÜRKİYE
Abstract
Süt sığırcılığı işletmelerinde kaliteli üretimin olmasının yanı sıra, daha yüksek verim ile karlılığın maksimum seviyede olması için işletmedeki hayvanların potansiyellerinin bilinmesi önem arz eder. Süt üretimi yapan işletmelerde sağım, işletmelerin ana gelir kaynaklarından biri olan sütün elde edilme işlemi olmasının yanında, gerek hayvan sağlığı gerekse işletme açısından üzerinde durulması gereken en önemli sürü yönetim uygulamalarından birisidir. Her bir ineğin bireysel yönetimi ancak iyi bir sürü yönetimi ile mümkün olmaktadır. Günümüz teknolojisinde ineklerin bireysel yönetiminde en dikkat çeken sistem olan robotik sağım sistemleridir. Robotik sağım sistemleri olarak adlandırılan otomatik sağım sistemlerinin 1990'ların başında piyasaya sürülmesi, şüphesiz süt sığırcılığında büyük bir atılım sağlamaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ve gelişmesi ile süt üretimi yapan işletmelerin kendini yenileyerek modernizasyona ayak uydurmaları sağım teknolojisinde önemli ilerlemeler sağlamıştır. Geçmişte yapılan elle sağım bu ilerlemeler sayesinde sağım durak tiplerinin gelişmesi ile sağımın makinelerle yapılmasına, daha sonra bilgisayarın geliştirilmesi ile de sağım sistemlerin bilgisayarlı ortamda yapılmasına olanak sağlamış olup, günümüzde ise modern robotik sağım sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı; süt sığırcılığı işletmelerinde yaygın olarak kullanılan geleneksel sağım ve robotik sağım sistemlerinin karşılaştırılması, robotik sağım sisteminin özellikleri, avantajları, dezavantajları, sürü yönetimindeki yeri ve önemi hakkında bilgilerin verilmesi ile robotik sağım sistemine geçiş yapmak ve üretimlerini en üst düzeye çıkarmak isteyen yetiştiricilere yön vermeye yardımcı olmaktır.
Publisher
Turkish Journal of Agricultural Research (TUTAD)
Subject
General Arts and Humanities
Reference59 articles.
1. Alıç, D., Yener, S.M., 2006. Süt sığırcılığı işletmelerinde robotlu sağım sistemi. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(04): 369-380.
2. Anonymous, 2005. Device Profile: Delaval Voluntary Milking System. (https://linuxdevices.org/), (Erişim Tarihi: 19.10.2022).
3. Anonim, 2016. Gea R9500 Süt Sağım Robotu. (https://www.met-farm.com/gea9500/), (Erişim Tarihi: 19.10.2022).
4. Astuti, A., Obitsu, T., Taniguchi, K., Sugino, T., 2019. Effect of milking frequency on body condition score, somatic cell count, and reproductive performance of dairy cows milked by an automatic milking system. Conference Series: Earth and Environmental Science, 251: 012055.
5. Bach, A., Busto, I., 2005. Effects on milk yield of milking interval regularity and teat cup attachment failures with robotic milking systems. Journal of Dairy Research, 72(1): 101-106.