Abstract
İnsanlar farklı özellikleri ile dünyaya gelirler. Bu farklı özellikler, gelişimin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gibi alanlarında olabilmektedir. Bu noktada yapılabileceklerin başında özel eğitime gereksinim duyan bireylerin eğitim sürecine katkıda bulunmak, bu bireyleri birey olarak kabul edebilmek ve olumsuzluklarından ziyade olumlu yönlerine odaklanmak olacaktır. Özel eğitim süreci; başta özel eğitim öğretmeni olmak üzere, aile, okul idaresi, sınıf ortamı, okul ortamı, kullanılan yöntem ve teknikler, materyal, toplumun katkısı, hukuk kuralları gibi birçok boyutu içine alan geniş bir süreçtir. Bu araştırmanın amacı, özel eğitim sürecinde en büyük paydaşlardan biri olan özel eğitim öğretmenlerinin, zihinsel yetersizliği olan çocukların eğitim sürecindeki deneyimlerinin olgu olarak incelenmesidir. Dolayısıyla özel eğitim öğretmenlerinin görüşlerine dayanarak, zihinsel yetersizliği olan çocukların eğitim ve öğretimleri süreci hakkındaki önemli faktörleri belirlemek ve bu sürecin öğretmene olan etkisini incelemek çalışmanın hedefi olarak belirlenmiştir Özel eğitim öğretmenlerinin bu süreçle ilgili görüşleri, sorun yaşadıkları alanlar ve sürecin kendilerine etkilerinin tespiti araştırmanın önemi olarak görülmektedir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomonoloji kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021 -2022 eğitim – öğretim yılında MEB’e bağlı eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 47 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak toplanmıştır. Görüşme formunda bulunan her bir soru ayrı bir kategori olarak ele alınmış ve öğretmen cevapları incelenerek cevaplar temalara ayrılmıştır. Verilerin analizi içerik analizi yöntemi ile yapılmıştır. Temalar ve detaylar bulgularda verilmiştir.
Publisher
Abant Izzet Baysal Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Subject
Applied Mathematics,General Mathematics
Reference38 articles.
1. Ataman, A. (2011). Özel gereksinimli çocuklar ve özel eğitime giriş. Gündüz eğitim ve yayıncılık. (s. 19-74). Ankara.
2. Au, K. W., & Man, D. W. (2006). Attitudes toward people with disabilities: A comparison between health care professionals and students. International Journal of Rehabilitation Research, 29(2), 155-160. doi:10.1097/01.mrr.0000210048.09668.ab
3. Baykoç Dönmez, N. (2012). Üstün yetenekli çocuklar E. Nilgün METİN (Editör) Özel Gereksinimli Çocuklar. Maya Akademi: Ankara.
4. Bronfenbrenner, U., & Evans, G. W. (2000). Developmental science in the 21st century: Emerging questions, theoretical models, research designs and empirical findings. Social development, 9(1), 115-125.
5. Burton, P., & Phipps, S. (2009). Economic costs of caring for children with disabilities in Canada. Canadian Public Policy, 35(3), 269-290.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献