Abstract
In recent years reasons, such as migration movements to Turkey happened due to the internal conflicts in the geography where Republic of Turkey is located, and again, progressive increase of the number of the students who prefer Turkey in the international student mobility encountered in the globalizing world, require this population, who does not know the Turkish language, to be in contact with the social environment where they live and state institutions in order to survive and benefit from humanitarian services. Language learning and usage has become an important need for them to carry out this communication in a healthy way. Due to these developments, there has been a serious demand for teaching Turkish to foreigners. With the aim of establishing a perception of quality and institutionalizing this perception in language schools that teach Turkish to foreigners; It is an important need to be able to offer quality standards suggestion to the accreditation association in Turkish teaching, which can be established in the future. The aim of this research is to develop accreditation standard suggestions for institutions teaching Turkish to foreigners. Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. Özet Son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin bulunduğu coğrafyadaki çeşitli ülkelerin gerek kendi iç çatışmaları gerekse de diğer ülkelerin farklı müdahaleleri ile yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye’ye göç hareketleri gerçekleşmiştir. Diğer yandan küreselleşen dünyada yaşanan uluslararası öğrenci hareketliliğinde bölgesel ve ulusal bir güç olma yönündeki durumu, Türkiye’yi tercih eden yükseköğretim öğrencilerinin sayısının giderek artmasına neden olmuştur. Bu nedenler Türkçenin yabancılara öğretiminin bazı akredite standartlarının olmasını gündeme getirmiştir. Türk dilini bilmeyen bu nüfusun yaşamlarını sürdürebilmeleri insani hizmetlerden yararlanabilmeleri için bulundukları sosyal ortam ve devlet kurumları ile iletişim halinde olmalarını gerektirmiştir. Bu iletişimi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeleri için dil öğrenimi ve kullanımı önemli bir ihtiyaç haline hale gelmiştir. Bu gelişmelere bağlı olarak yabancılara Türkçe öğretimine ciddi bir talep oluşmuştur. Yabancılara Türkçe öğretimi alanında eğitim veren dil okullarında bir kalite algısı oluşması önemlidir. Bu algının kurumsallaşabilmesi amacı ile ileride kurulabilecek Türkçe öğretiminde akreditasyon derneğine kalite standartları önerisi sunabilmek önemli bir ihtiyaçtır. Bu araştırmanın amacı yabancılara Türkçe öğretimi yapan kurumlar için akreditasyon standart önerileri geliştirmektir.
Publisher
Uluslararasi Insan Bilimleri Dergisi
Reference25 articles.
1. Aktan, C., & Gencel, U. (2007). Değişim Çağında Yüksek Öğretim. Yaşar Üniversitesi Yayını.
2. Barın, E. (2004). Yabancılara Türkçe Öğretiminde İlkeler. Türkiyat Araştırmaları Dergisi , 1, 19-30.
3. Biçer, N. (2017). Yabancılara Türkçe Öğretimi Alanında Yayınlanan Makaleler Üzerine Bir Analiz Çalışması. Pamukkale Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27, 240-241.
4. Boylu, E. (2019). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Ölçme Değerlendirme Uygulamaları Ve Standart Oluşturma (Doktora Tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi (Tez No: 542435).
5. Boylu, E. ve Başar, U. (2016). Türkçe Öğretim Merkezlerinin Güncel Durumu ve Standartlaştırılması Üzerine. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 24, 309-324.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献