BATTLES BETWEEN SASSANID SHAH FĪRŪZ AND WHITE HUN KHAN AKSUNGUR

Author:

TOĞAY Ali HüseyinORCID

Abstract

Bu makalenin amacı, Sasani Şahı Fîrûz ile Ak Hun Kralı Aksungur arasındaki mücadelelerin temel nedenlerini, Fîrûz’un Ak Hunlara karşı başarılı olamamasının sebeplerini ve iki lider arasındaki çatışmaların neden haleflerine miras olarak kaldığı gibi sorulara cevap aramaktır. Bununla birlikte iki devlet arasında vuku bulan muharebelerin bilhassa Sasani Devleti üzerine ne gibi etkiler bıraktığını anlamaya çalışmaktır. Miladi 5. yüzyılın sonlarına doğru Aksungur önderliğinde Orta Asya bölgesinde gerek siyasi gerekse de ticari açıdan büyük güce ulaşan Ak Hunlar, doğuda sınır komşuları olan Sasaniler ile çatışma içerisine girmişlerdir. Bu çatışmaların bir önemli nedeni, Sasani Şahı Fîrûz’un, selefleri zamanında Ak Hunlar ve Sasaniler arasında imzalanan anlaşmaları ihlal ederek, Ak Hun topraklarını ele geçirmek istemesi ile ilgilidir. Bu bağlamda iki devlet arasında iki kritik muharebe yaşanmıştır. Her iki muharebe de Aksungur’un üstünlüğü ile sonuçlanmıştır. Bu muharebeler sonucunda Aksungur’un siyasi kariyeri parlak bir döneme girerken Fîrûz’un ise sonunu hazırlamıştır. Belh’ten Sasani başkenti Tisfon’a kadar nüfuzunu yaymaya başlayan Aksungur, Sasani ülkesini adeta avcunun içine alma fırsatını yakalamıştır. Ak Hunların bu gücünü kırmayı başaramayan Sasani idaresi uzun yıllar boyunca Ak Hunların gölgesi altında yaşamaya mahkûm olmuştur. Bu olumsuzluklar dışında nüfuzlu Sasani soylularının da Fîrûz’un Ak Hunlar karşısında hezimete uğramasından istifade ederek devlet yönetimine müdahil olmaları, Sasani idaresini ciddi şekilde sarsmıştır

Publisher

Ankara University

Subject

General Medicine

Reference47 articles.

1. Agathias. (1975). Histories. (J. D. Frendo, Çev.). Berlin-New York: Walter de Gruyter Avfî. (1374/1995). Cevâmiu’l-Hikâyât. Tahran: İntîşârât-î Sohen.

2. Altungök, A. (2012). İslam Öncesi İran’da Devlet ve Ekonomi, Konya: Hikmet Yayınevi. Beyani, Ş. (2020). Eşkanilerin (Partların) Düşüşü ve Sâsânilerin Yükselişi. (A. H. Toğay, Çev.). İstanbul: Selenge Yayınları.

3. Bivar, A. D. H. (1983). The History of Eastern İran. E. Yarshater (Ed.). The Cambridge History of Iran içinde (s. 181-231). New York: Cambridge University.

4. Blockley, R. C. (1985). Subsidies and Diplomacy: Rome and Persia in Late Antiquity. Phoenix, 9, 62-74.

5. Boyce, M. (1983). Ābrīzagān. Encyclopædia Iranica (C. I, s. 247). New York: Bibliotheca Persica Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3