Affiliation:
1. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
2. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Çin, denize ve okyanusa kıyısı olan bir yarımada ülkesidir. Coğrafi konumu itibariyle denizcilik faaliyetleri Çin’de çok erken dönemlerde başlamıştır. Kıyılarındaki denizcilik faaliyetlerinin başlaması, Çin’i hem olumlu hem de olumsuz yönde etkilemiştir. Denizcilik faaliyetlerinin baskılandığı dönemlerde de kıyılar savunmasız kalmıştır. Bu periyotlarda, bazen kıyılarını korumak için korsanlarla iş birliği yapmış bazen de deniz haydutlarının tacizlerine maruz kalmışlardır. Zheng Zhilong ve oğlu Zheng Chenggong da dönemsel değişikliklerle korsan ya da deniz haydudu olarak Çin denizcilik tarihinde önemli figürler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu makalenin konusu Zheng Zhilong ve Zheng Chenggong’un Çin denizcilik tarihine etkileridir. Çalışmada, 17. yüzyılın başlarında Ming Hanedanlığının çöküşü sırasında öne çıkan bir denizci ve tüccar olan Zheng Zhilong’un Qing’e karşı direnişi incelenmiştir. Babasının izinden giderek denizciliği sürdürmüş olan Zheng Chenggong’un hem Çin hem Tayvan tarihi açısından önemi üzerinde durulmuş, Tayvan için mücadelesi ortaya koyulmuştur.
Zheng Zhilong ticari faaliyetlerine Japonya’da başlamış ve Mançu kuşatmalarında Ming’le birlikte direniş göstermek istese de bundan vazgeçip Qing tarafına geçmiş, savaş alanında başarılar elde etmiş ancak yine Qing tarafından infaz edilmiştir. Oğlu Zheng Chenggong babasından kalan tüm
filoları tam teşekküllü askeri bir güce çevirmiş, Ming’den yana saf tutmuş ancak Qing’e karşı mücadele edemeyerek Tayvan’a yerleşmiş ve denizaşırı topraklarda büyük güç elde ederek Ming-Qing dönemi denizcilik tarihine büyük katkılar sunmuştur. Bu çalışmada tarihsel araştırma yöntemi kullanılarak birincil ve ikincil kaynaklar incelenmiş dönem ve tarihi karakterler anlaşılmaya çalışılmıştır, sonuç bölümünde baba-oğulun faaliyetleri bağıntısal olarak yorumlanmıştır.
Funder
Erciyes Üniversitesi Bap Koordinasyon Birimi
Reference34 articles.
1. Andrade, T. (2008). How Taiwan Became Chinese; Dutch, Spanish, and Han Colonization in the Seventeenth Century. Columbia University Press.
2. Bayram, M. ve Emiroğlu, H. (2020). Çin Tarzı Uluslararası İlişkilerin Analitik Çerçevesi: Yeni Haraçcılık. Asya Araştırmaları Dergisi, 4(1), 29-44.
3. Brown, W. N. (2023). Splendors of Quanzhou, Past and Present. Springer.
4. Calanca, P. (2010). Piracy and Coastal Security in Southeastern China, 1600–1780. R. Antony (Ed.). Elusive Pirates, Pervasive Smugglers: Violence and Clandestine Trade in the Greater China Seas içinde (s. 85-98). Hong Kong University Press.
5. Ceylan, F. E. (2016). Müslüman Çinli Amiral Zheng He’nın Aile Tarihi’ne Genel Bir Bakış. Current Research in Social Sciences, 2(2), 37-45.