Ortaöğretim Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Deneyimleri ve Sosyal Medya ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi

Author:

Yavrutürk Ali Rıza1ORCID

Affiliation:

1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Abstract

Bu araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin sosyal medya kullanım deneyimleri ve sosyal medya ile ilgili düşüncelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 5’i kız ve 5’sı erkek olmak üzere toplam 10 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma nitel modellerden olgu bilim deseninde tasarlanmıştır. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. İçerik analizi sonrasında katılımcıların sosyal medya kavramını bireysel etmenleri ve sosyal etmenleri temele alarak tanımladıkları görülmektedir. Yapılan içerik analizi sonucuna göre katılımcıların günlük beş ile dokuz saat arasında sosyal medya kullandıkları görülmüştür. Ayrıca, sosyal medyayı iletişim kurmak, bilgiye ulaşmak, paylaşımda bulunmak, eğlenmek, video izlemek, boş zamanını değerlendirmek, gündemi takip etmek, mesajlaşmak, müzik dinlemek, insanlara ulaşmak ve haber takip etmek için sosyal medyayı kullandıklarını ifade ettikleri görülmektedir. Katılımcıların sosyal medyanın bilgilenme, farklı bakış açısı kazanma, kendilerini ifade etme, eğitim-öğrenme, arkadaş edinme, eleştirel düşünme, yansıtıcı düşünce ve kişisel gelişim konularında katkısı olduğunu ifade ettikleri görülmektedir. Katılımcıların sosyal medya kullanımı ile ilgili başta bilinçli ve güvenli kullanım olmak üzere farklı önerileri ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar alanyazın ışığında tartışılıp bir takım önerilerde bulunulmuştur.

Publisher

International Journal of Science and Education

Reference4 articles.

1. Akın, M. (2017). A research on the impacts of the young people’s Internet addiction levels and their social media preferences. International Review of Management and Marketing, 7(2), 256-262.

2. Akyazı, E. & Tutgun-Ünal, A. (2013). İletişim fakültesi öğrencilerinin amaç, benimseme, yalnızlık düzeyi ilişkisi bağlamında sosyal ağları kullanımı. Global Media Journal TR, 3(6), 1-24.

3. Andreassen, C. S., Torsheim, T., & Pallesen, S. (2014). Predictors of use of social network sites at work-a specific type of cyberloafing. Journal of Computer-Mediated Communication, 19(4), 906-921.

4. Arık, İ. A. (1998). Psikolojide bilimsel yöntem. Ankara: Çantay Kitabevi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3