Affiliation:
1. BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (DR)
2. Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü
Abstract
Rekabetçi ve değişen piyasa koşulları, firmaların çevik yaklaşımların önemini her gün daha fazla benimsemesine neden olmakta ve çevik yaklaşımlar da hızla yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte, çevik yaklaşımları takip eden takımların performanslarının ölçümlenmesi de gündeme gelmektedir. Bir çerçeve sunan çevik yaklaşımlarda, çeşitli metrikler ile takımların performansları ortaya koyulmaya çalışılırken, gerçekleşen performans potansiyelin altında kalabilmektedir. Çevik koçlar, takımların potansiyellerini tam olarak ortaya koyabilmek için yönlendirici uzmanlar olarak çalışmakla birlikte, mevcut durumu da değerlendirebilecek gözlem ve bilgiye sahiptirler. Uzmanların görüş ve değerlendirmelerini içeren verilerin, takım başarı sınıflandırmasında kullanılması Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri ile mümkün olmaktadır. Öncelikle, literatür ve uzman değerlendirmeleriyle 23 başarı kriteri belirlenmiş ve Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanılarak her kriterin, takımın başarısına etkisinin önem ağırlığı hesaplanmıştır. Daha sonra, Scrum takımlarının başarı sınıflandırması, TOPSIS-sort-B ve VIKORsort yöntemleri ile yapılmış; takımlar Çok Başarılı, Başarılı ve Az Başarılı olarak performans sınıflarına atanmışlardır. Yapılan çalışma ile Scrum takımlarının başarılarına göre bir sınıflandırma elde edilmiş ve kriterlerin başarı sınıfına etkisini gösteren şablonlar yakalanarak, gelişim alanlarının saptanması hedeflenmiştir. Oluşturulan model ile takımların belirli periyotlarla başarı sınıflarının değerlendirilmesi yoluyla sürekli gelişim için bir karar destek sistemi oluşturulmuştur.
Subject
Colloid and Surface Chemistry,Physical and Theoretical Chemistry
Reference39 articles.
1. [1] T. Chow ve D.-B. Cao, "A survey study of critical success factors in agile software projects", Journal of Systems and Software, 81(6):961-971, (2008).
2. [2] K. Beck, M. Beedle, A. Van Bennekum, A. Cockburn, W. Cunninghan, M. Fowler, J. Grenning, J. Highsmith, A. Hunt, R. Jeffries, J. Kern, B. Marick, R. C. Martin, S. Mellor, K. Schwaber, J. Sutherland ve D.
Thomas, "Manifesto for Agile Software Development", https://agilemanifesto.org/, (2001).
3. [3] M. Aoyama, "Web-Based Agile Software Development", IEEE Software, 15(6):56-65, (1998).
4. [4] M. Dursun, N. Göker ve H. Mutlu, "Evaluation of Project Management Methodologies Success Factors Using Fuzzy Cognitive Map Method: Waterfall, Agile, And Lean Six Sigma Cases", International
Journal of Intelligent Systems and Applications in Engineering, 10(1):35-43, (2021).
5. [5] F. Ji ve T. Sedano, "Comparing Extreme Programming and Waterfall Project Results", 24th IEEE-CS Conference on Software Engineering Education and Training, 22-24 May, Honolulu, USA, 482-486,
(2011).
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献