Dijital Görüntüleme Temelli Kolorimetrik Analiz Yöntemi Kullanılarak Sıvı-Sıvı Mikroekstraksiyon ile Önderiştirme İşleminden Sonra Eser Seviyede Antimon(III) Tayini
Affiliation:
1. HAVA HARP OKULU DEKANLIĞI, TEMEL BİLİMLER BÖLÜMÜ, KİMYA ANA BİLİM DALI
Abstract
Bu çalışmada, analizi yapılacak numunelerin sıvı-sıvı mikroekstraksiyon ile önderiştirilmelerinin ardından özgün tasarımlı dijital görüntüleme kutusu kullanılarak antimonun(III) kolorimetrik tayinine yönelik yöntem geliştirilmiştir. Önderiştirme aşamasında numune içerisindeki antimon ile kompleks oluşturması amacıyla ditizon ligand olarak kullanılmıştır. Önderiştime işleminden sonra elde edilen renkli örnekler dijital görüntüleme kutusu içerisine yerleştirilmiş ve akıllı telefonlara yüklenebilen bir uygulama kullanılarak kolorimetrik analiz gerçekleştirilmiştir. Analizlere başlanmadan önce dijital görüntüleme kutusu içerisine yerleştirilen kuvars küvetin merceğe olan uzaklığı, kuvars küvet üzerinde kolorimetrik tayinin yapılacağı noktanın konumu ve analiz edilecek noktanın yarıçapına yönelik optimizasyon çalışması yapılmıştır. Optimum koşullar altında farklı derişimlere sahip antimon numelerinin analizi sonucunda 1-4 mg/L aralığında lineer bölge elde edilmiş ve antimon için tayin limiti (LOD) 0,71 mg/L olarak hesaplanmıştır. Çalışmada en düşük konsantrasyon için yüzde bağıl standart sapma %0,33 (n=8) olarak bulunmuştur. Bu değer, yapılan analizin yüksek hassasiyete sahip olduğunu göstermektedir.
Publisher
Politeknik Dergisi
Subject
Colloid and Surface Chemistry,Physical and Theoretical Chemistry
Reference30 articles.
1. [1] Tylenda, C.A., Tomei Torres, F.A. and Sullivan, D.W., “Antimony”, Handbook on the Toxicology of Metals: Fifth Edition, Vol. 2: 23–40, (2021). 2. [2] Briffa, J., Sinagra, E. and Blundell, R., “Heavy metal pollution in the environment and their toxicological effects on humans” Heliyon, Volume 6: e04691, (2020). 3. [3] Fu, Z. and Xi, S., “The effects of heavy metals on human metabolism”, Toxicology Mechanisms and Methods, 30: 167-176, (2020). 4. [4] Jaishankar, M., Tseten, T., Anbalagan, N., Mathew, B.B. and Beeregowda, K.N., “Toxicity, mechanism and health effects of some heavy metals”, Interdisciplinary Toxicology, 7: 60-72, (2014). 5. [5] Rai, P.K., Lee, S.S., Zhang, M., Tsang, Y.F. and Kim, K.H., “Heavy metals in food crops: Health risks, fate, mechanisms, and management”, Environment International, 125: 365-385, (2019).
|
|