Abstract
Adli bilimlerde, laboratuvar ve olay yeri inceleme uygulamalarında, bulunan lekelerin analizleri büyük önem taşımaktadır. Suça ve olaya karışan değişkenlerin belirlenerek etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için numunelerin hızlı, küçük miktarlarda ve hatta karışım halinde analiz edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle delil niteliğindeki materyallerin tahribatsız, hızlı ve uygun maliyetli tekniklerle analiz edilmesi büyük önem taşımaktadır. Spektroskopik yöntemler, son yıllarda ışık dedektörlerindeki önemli gelişmelerle birlikte önemli ölçüde ilerlemiş ve adli tıp prosedürleri arasında yerini almıştır. Bu çalışma, saf idrar lekelerini karışım durumunda saptamak için Raman ve Yüzey İyileştirilmiş Raman Spektroskopisi’ne (SERS) odaklanmıştır. İdrarın matriks bileşenlerinin neden olduğu floresans etkisini azaltmak için dilüsyon yapılmış ve dört farklı konsantrasyon için Raman analizleri yapılmıştır. Konsantrasyon azaldıkça gürültü oranının azaldığı ve piklerin daha belirgin hale geldiği gözlenmiştir. Saf idrar, seyreltilmiş idrar (1:2, 1:4 ve 1:8), elma suyu, karışım (elma suyu ve farklı konsantrasyonlarda idrar) ve altın nanoçubuk/gümüş nanopartikül katkılı karışımları içeren simüle edilmiş bir olay yeri, karmaşık bir suç mahallinden idrarın saptanabilirliğini kontrol etmek için yaratılmıştır. Raman spektrumundaki düşük tepe yoğunluğuna rağmen, idrarın varlığı tespit edilebilmiştir. Simüle edilen olay mahallinden elde edilen lekelerin SERS spektrumları önce altın nanoçubuklar ardından gümüş nanoparçacıklar ilave edilerek incelenmiştir. Güçlü plazmonik özellikleriyle bilinen gümüş nanoparçacıkların, altın nanoçubuklara kıyasla daha fazla sinyal zenginleştirmesi sağladığı bulunmuştur.
Subject
Colloid and Surface Chemistry,Physical and Theoretical Chemistry
Reference49 articles.
1. [1] Virkler, K., & Lednev, I. K., “Blood species identification for forensic purposes using Raman spectroscopy combined with advanced statistical analysis”, Analytical chemistry, 81(18): 7773-7777, (2009).
2. [2] J. Siegel, G. Knupfer, P. Saukko, “Encyclopedia of Forensic Sciences”, Academic Press, London, San Diego, (2000).
3. [3] Bilgili A. K., Akpınar Ö., Öztürk M. K., Özçelik S., Özbay E.“ XRD vs Raman for InGaN/GaN structures”, Politeknik Dergisi, 23(2): 291-296, (2020).
4. [4] Zapata, F., de la Ossa, M. Á. F., & García-Ruiz, C., “Emerging spectrometric techniques for the forensic analysis of body fluids”, TrAC Trends in Analytical Chemistry, 64: 53-63, (2015).
5. [5] Akçan, R., & Yıldırım, M. Ş., “Raman Spectroscopy as a Novel Technology in Forensic Toxicological Analyses”, Current Analytical Chemistry, 17(8), 1082-1096, (2021).