Abstract
Lojistik günümüzde hemen hemen her alanda etkili olup gerek zamandan tasarruf gerekse maddi kazanç sağlamada büyük rol oynamaktadır. Aktif bir lojistik merkez için altyapının yanı sıra konum da önemlidir. Büyük yatırımlarla yapılan lojistik merkezlerden kısa sürede kâr sağlamak için mümkün olan en iyi konumu belirlemek gerekmektedir. Lojistik merkezin konumu belirlenirken birçok değerlendirme yapılmaktadır. Bu çalışmada ülkemizdeki lojistik merkezlerde çok modlu taşımacılığı daha etkin hale getirebilmek için demiryolu, liman ve havaalanı bağlantısı olan iller Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile seçilmiştir. Ekonomik canlılığın artması için ise ‘Dış Ticaret (ithalat ve ihracat miktarları)’, ‘Organize Sanayi Bölgeleri’, ‘Tarımsal Organize Sanayi Bölgeleri’ ve ‘Sınır Kapıları’ kriterleri belirlenmiş ve bu kriterler lojistik alanında uzman kişilerin görüşlerine göre değerlendirilmiştir. CBS’de senaryolara göre elde edilen iller bu değerlendirme sonuçları ve kriterlerin ilgili kurumlardan alınan illere ait verileri doğrultusunda en uygun lojistik merkez konumu için AHP tekniği kullanılarak sıralanmıştır.
Subject
Colloid and Surface Chemistry,Physical and Theoretical Chemistry
Reference29 articles.
1. [1] Lingaitienė, O. and Lingaitis, V.,”Application of a general model of multimodal transportation in logistics”, Transport and Telecommunication, 7(1): 92-96, (2006).
2. [2] Kaynak, M., “Uluslararası taşımacılık ve lojistik bağlamında Avrasya ulaştırma koridorlarında bölgesel rekabet ve Türkiye”, Ekonomik Yaklaşım, 15(52-53), 3-34, (2006).
3. [3] Yıldız, K., Yerlikaya, M., A., ve Keskin, B., N., “Evaluation of the effect of transport networks on the Kemalpaşa Logistics Center in logistics site selection”, Politeknik Dergisi, 24(3): 833-841, (2021).
4. [4] Zarali, F., Yazgan, H. R. Ve Delice, Y. A.,” New solution method of ant colony-based logistic center area layout problem”, Sādhanā, 43(6), (2018).
5. [5] Sun, Y., Lang, M. and Wang, D., “Optimization models and solution algorithms for freight routing planning problem in the multi-modal transportation networks: A review of the state-of-the-art”, The Open Civil Engineering Journal, 9: 714-723, (2015).
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献