Kenesarı Kasımoğlu Önderliğinde Kazakların Kurtuluş Mücadelesi

Author:

GÜMBÜR Kerim,SELÇUK Hava1

Affiliation:

1. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Çarlık Rusya’nın, Kazaklardan aldığı ağır vergi, kıtlık zamanlarında dahi halkı sıkıştırması ve topraklarını işgal etmesi Kazak milli hareketin ortaya çıkmasındaki temel sebepler arasında yer almaktadır. Rus sömürgeciliği ve işgallerine karşı 18. yüzyıl sonlarında Küçük Cüz’de ayaklanmalar çıkmıştır. Ancak 1822 yılına gelindiğinde Rusların bölgede gücünü artırması ve Kazakların yönetim şeklini değiştirmesi Kenesarı Kasımoğlu ve kardeşlerinin milli harekete başlatmalarında etkili olmuştur. Kenesarı’nın başında bulunduğu milli hareketin etkisi sadece dönemini değil, kendinden sonraki Kazak tarihini de etkilemiştir. Kenesarı Kasımoğlu, Rus işgaline karşı ağabeyleri Sarjan ve Esengeldi ile birlikte mücadeleye başlamış fakat Sarjan ve Esengeldi’nin 1836 yılında Taşkent Hanlığı tarafından öldürülmesinden sonra milli hareketin başına tek başına geçmiştir. 1837-47 yılları arasında milli hareketin başkanlığını yapan ve Çarlık Rusya’ya karşı mücadeleyi devam eden Kenesarı Kasımoğlu 1841 yılında hanlığını ilan ederek Kazak toplumunu yeniden bir araya toplamıştır. Fakat Rusların bölgede yaptırdığı kaleler, Kenesarı’nın konar-göçerler arasındaki bağlantıyı kesmişti. Kenesarının mücadelesi bu şeklide büyük sekteye uğramıştı. Başlattığı milli mücadele 1847 yılında Kırgızların Sarıbağış boyu ile giriştiği savaş neticesinde hayatını kaybetmesi ile yarım kalmıştı. Rusların etkisinde kalan Kırgız beyleri Kenesarı’yı yargılayarak öldürülmesi yönünde karar vermişlerdir. Bu çalışmada Rusların Kazak toplumuna karşı yürüttüğü politika ele alınırken aynı zamanda ticari menfaatleri için asimile ve sömürge politikasını ne kadar ileri götürebileceği ortaya konulmuştur. Sultan Kenesarı döneminin karanlık kalan yanlarını farklı bir bakış açısı değerlendirilerek Kenesarı’nın Milli Hareketi’nin bu kadar geniş kitlelere ulaşmasının ayrıntılı sebepleri açıklanmıştır. Türk, Rus ve batılı tarihçiler tarafından yazılan eserler çalışmamızın kaynağını teşkil etmektedir.

Publisher

Fatih Unal

Reference29 articles.

1. Berber, Oktay, Kalmuk İstilası ve Türk Dünyasına Etkileri Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.

2. Cakıpbekov, Canıbek, “Kazak, Kırgız Halkları Arasındaki Siyasi-Askerî İlişkiler (XIX. Asrın İlk Yarısı)”, Tübar Dergisi, Sayı:17-Yıl:2005, s. 101-117.

3. Cebeci, Ahmet, “Çarlık Rusya’sı Devrinde Türkistan’da İsyanlar”, Aylık Fikir ve Sanat Dergisi. Sayı:50-Yıl:1975, s. 19-39.

4. Devrişeva, Halide, İşgal Döneminden (18.YY.) Günümüze Kadar Rusların Kazaklara Karşı Yürüttüğü Politikalar Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007.

5. Doğan, Orhan ve Aysel Erdoğan, Batı Türkistan Hanlıkları (Kuruluştan Yıkılışa), Berikan Yayınevi, Ankara 2017.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3