Affiliation:
1. MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
2. KONYA TECHNICAL UNIVERSITY
Abstract
Günümüzde, atık ve artık olarak ortaya çıkan malzemelerin yeniden kullanımı ve geri dönüşümü konusunda yoğun olarak çalışılmaktadır. Bu çalışmalarda atıklardan yeni ürünler elde edilmesi veya bunların katkı maddesi olarak kullanılması amaçlanmaktadır. Atıkların yeniden kullanımı veya geri dönüşümü; sınırlı olan doğal kaynakların kullanımını azaltarak, doğanın tahrip edilmesini önlemekte, üretimde verimliliği artırmakta ve atık depolanması sonucu oluşacak çevre problemlerini en aza indirmektedir. Bu çalışma ile önemli bir çevresel sorun olan atık döküm kumu için yeni bir değerlendirme alanı araştırılabileceği gibi, beton üretimi sırasında kullanılan agreganın kullanımı da azaltılacağı için bu agregaların temini sırasında meydana gelen doğal kaynakların tahribatının da azaltılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, atık döküm kumu önemli bir yapı malzemesi olan beton içerisinde değerlendirilmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu atıklar %5, %10 ve %20 oranlarında beton içerisindeki agrega ile yer değiştirilerek betonun SEM-EDS, FTIR (Fourier Transform Infrared) spektrofotometresi, Termogravimetrik analiz (TGA), X-ışınları difraktometresi (XRD) ve basınç dayanımı analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizler ile atık döküm kumu katkısı kullanımına bağlı olarak beton bünyesinde meydana gelen kimyasal ve mineralojik değişimler tespit edilerek bu değişimlerin basınç dayanımı ile olan ilişkisi ortaya koyulmuştur.
Publisher
Duzce Universitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Reference22 articles.
1. [1] T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, “ Türkiye’de Sanayiden Kaynaklanan Tehlikeli Atıkların Yönetiminin İyileştirilmesi”, Döküm Sektörü, Rehber Doküman, 2012.
2. [2] Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği, “ Kullanılmış Döküm Kumunun Değerlendirilmesi Ve Geri Kazanımı” Türkiye Döküm Sektörü, TUDOKSAD, İstanbul, pp. 1-17, 2019.
3. [3] H. M. Başar ve N. Deveci Aksoy, “The effect of waste foundry sand (WFS) as partial replacement of sand on the mechanical leaching and micro-structural characteristics of ready-mixed concrete”, Construction and Building Materials, vol. 35, pp. 508-515, 2012.
4. [4] M. Y. Kılıç ve M.Tüylü, “Bursa’daki Atık Döküm Kumlarının Endüstriyel Simbiyoz İle Hazır Beton Üretiminde Hammadde Olarak Kullanımı”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, c. 24 (1), ss. 99-110, 2019.
5. [5] R. Siddique, G. Kaur ve G. Rajor, “Waste foundry sand and its leachate characteristics”, Resources, Conservation and Recycling, vol. 54, pp. 1027- 1036, 2010.