Agaricus bisporus Ekstraktı Kullanılarak ZnO Nanopartiküllerinin Yeşil Sentezi: Yapısal Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi
Author:
BEKEM Ravza1ORCID, DURMUŞ Sefa2ORCID, DALMAZ Aslıhan3ORCID, DULGER Gorkem4ORCID
Affiliation:
1. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 2. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, KİMYA BÖLÜMÜ 3. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 4. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Nanoteknolojinin ilginç yönlerini keşfetmek adına son yıllarda birbirinden farklı birçok çalışma yapılmaktadır. Nanomalzeme üretiminin hızlı gelişimi, çok çeşitli alanlarda metal oksit (ZnO) uygulamalarını da beraberinde getirmiştir. Çinko oksit nanopartikülleri (ZnO NP), ticari kullanım için mekanik veya kimyasal olarak elde edilebilir. Ancak, bu tekniklerin ortaya çıkardığı çevre sorunları bir hayli dikkat çekmiştir. Günümüzde, ZnO NP’nin yeşil sentezi, çevre sorunlarını azaltmayı amaçlayan araştırma alanında özellikle ilgi görmektedir. Bu yeşil yaklaşımda, bitki özü, mikroorganizma, mantar ve alg gibi doğal bazlı malzemeler, biyoaktif fitokimyasallardaki zenginleşmeleri nedeniyle biyo-indirgeyici ve biyo-stabilizatör olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ZnO NP farklı çinko tuzları ile doğal bir ürün olan mantar ekstraktı (Agaricus bisporus) kullanılarak sentezlenmiştir. Elde edilen ZnO NP X-ışını kırınımı (XRD), Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR), Taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizi, Enerji dağılımlı X-ışını analizi (EDX) ile karakterize edildi. Son olarak ZnO NP’nin bakteri ve funguslara karşı antimikrobiyal aktiviteleri kuyu difüzyon yöntemi ile ölçülerek sonuçlar kaydedildi.
Funder
Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (DÜBAP) Koordinatörlüğü
Publisher
Duzce Universitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Reference13 articles.
1. [1] V. Yadav, “Nanotechnology, big things from a tiny world: A review,” Research India Publications, vol. 3, no. 6, pp. 771-778, 2013. 2. [2] W.H. Hunt, “Nanomaterials: nomenclature, novelty, and necessity,” The Minerals, Metals & Materials Society, vol. 56, pp. 13-18, 2004.
[3] D. Şanoğlu, “Alev sprey pirolizi yöntemiyle alümina nano toz sentezi,” Yüksek lisans tezi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir, Türkiye, 2019. 3. [4] A. Aygün, “Yeni nesil nanokompozitlerin/nanoilaçların hazırlanması ve antikanserojen- antimikrobiyal ilaç potansiyellerinin araştırılması,” Yüksek lisans tezi, Biyokimya Bölümü, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya, Türkiye, 2019. 4. [5] A. Baran, C. Keskin ve M.F. Baran, Nanomalzeme Sentezi ve Güncel Kullanım Alanları, 1. baskı, Ankara, Türkiye: İksad Yayınevi, 2020, böl. 3, ss. 47-61. 5. [6] A. Gour, and N.K. Jain, “Advances in green synthesis of nanoparticles,” Artificial Cells, Nanomedicine and Biotechnology, vol. 47, pp. 844-851, 2019.
Cited by
5 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
|
|