Affiliation:
1. SAMSUN ÜNİVERSİTESİ, HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
2. Üçyel Enerji Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.
Abstract
Bu çalışmada; Kırşehir il sınırları içerisinde rüzgâr enerjisi santrali (RES) kurulumu için uygun sahaların mekânsal olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, uygun sahaların tespit edilebilmesi için 15 kriter belirlenmiştir. Bu kriterler; rüzgâr hızı, güç yoğunluğu, yükseklik, eğim, pürüzlülük, arazi kullanımı, litoloji, enerji nakil hatlarına uzaklık, trafo merkezlerine uzaklık, yollara uzaklık, korunan alanlara uzaklık, kuş göç yolları, yerleşim alanlarına uzaklık ve akarsulara uzaklıktır. Belirlenen kriterlerin değerlendirilebilmesi için gerekli coğrafi veriler, ilgili kuruluşlardan temin edilmiştir. Bu kriterlerin birbirlerine göre önem derecelerini belirleyebilmek için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yönteminden yararlanılmıştır. Kriterlerin ağırlık değerleri belirlenirken literatür taraması yapılmış ve uzman görüşleri alınmıştır. Her kriter için mekansal raster katman oluşturulmuştur. Hesaplanan önem derecelerine göre 15 katman, ağırlıklı çakıştırma yapılarak Kırşehir ili için RES uygunluk haritası oluşturulmuştur. Son olarak Kırşehir il sınırları içerisinde kurulu olan bir adet RES’in (GEYCEK RES) de belirlenen uygun sahalarda olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
Duzce Universitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Reference32 articles.
1. K. J. Sediqi, Gis-based multi-criteria approach for land-use suitability analysis of wind farms: the case study of Karaburun Peninsula, Izmir,-Turkey, İzmir: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü - Yüksek Lisans Tezi, 2015.
2. A. B. Şimşek, Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Çok Kriterli Karar Analizinin Rüzgar Türbini Yer Seçim Probleminde Uygulanması, Ankara: Hacettepe Üniversitesi - Yüksek Lisans Tezi, 2014.
3. İ. Aydıner, CBS Tabanlı Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemi ile Ege Denizi’nde rüzgâr ve dalga enerji sistemleri için yer seçimi, Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Yüksek Lisans Tezi, 2020.
4. S. S. Yıldız, «Balıkesir ili rüzgâr hızı haritalarının hazırlanması ve rüzgâr enerjisi potansiyeli,» Geomatik, cilt 6, no. 3, pp. 198-206, 2021.
5. S. Ekiz, A. Şirin ve A. Erener, «En uygun Rüzgâr enerji santrali yerlerinin coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi: Kocaeli ili örneği,» Journal of Geodesy and Geoinformation, cilt 9, no. 1, pp. 59-79, 2022.