Abstract
Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte enerji krizleri, iklim değişiklikleri, küresel ısınma, gıda yetersizliği ve dengesiz beslenme gibi sorunların beraberinde geleceği tahmin edilmektedir. Bu sorunların öngörülmesiyle birlikte, insanoğlu alternatif gıda kaynaklarına ihtiyaç duymaya başlamıştır. Yüksek besin içerikleri, sağlığa olumlu etkileri ve sürdürülebilirlikleri ile ilgi gören algler, fonksiyonel gıda olmaya aday ürünler olarak değerlendirilmektedir. Deniz florasının yaklaşık %95’ini oluşturan algler, acı, tatlı, tuzlu, alkali sularda ve topraklarda yetişebilmektedir. Ekonomik ve kolay üretime sahip olmaları nedeniyle gelecekte besin ihtiyacının karşılanabileceği kaynaklardır. İmmünomodülatör, antibakteriyel, antioksidan gibi fazla sayıda sağlığa faydalı etkileri ile Alzheimer hastalığı, alerjik hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalığı önleyici etkilere de sahiptir. Özellikle proteinler, lipitler, çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA), polisakkaritler, pigmentler ve polifenoller bakımından zengin olan algler, mikroalgler ve makroalgler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu derleme çalışmasında, mikroalglerden olan Spirulina sp. ve Chlorella sp. hakkında literatür taraması yapılmış, besin içeriklerine, sağlık etkilerine ve gıda endüstrisinde yapılan zenginleştirme çalışmalarına kısaca değinilmiştir.
Publisher
Duzce Universitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Reference60 articles.
1. A. Sasa, F. Şentürk, Y. Üstündağ ve F. Erem, “Alglerin gıda veya gıda bileşeni olarak kullanımı ve sağlık üzerine etkileri,” International Journal of Engineering, Design and Technology, c. 2, s. 2, ss. 97-110, 2020.
2. A. K. Koyande, K. W. Chew, K. Rambabu, Y. Tao, D. T. Chu and P. L. Show, “Microalgae: a potential alternative to health supplementation for humans,” Food Science and Human Wellness, vol. 8, no. 1, pp. 16-24, 2019.
3. Y. Torres-Tiji, F. J. Fields and S. P. Mayfield, “Microalgae as a future food source,” Biotechnology advances, vol. 41, pp. 107536, 2020.
4. A. Ü. Alçay, K. Bostan, E. Dinçel ve C. Varlık, “Alglerin insan gıdası olarak kullanımı,” Aydın Gastronomy, c. 1, s. 1, ss. 47-59, 2017.
5. N. Sharma and P. Sharma, “Industrial and biotechnological applications of algae: a review,” Journal of Advances in plant biology, vol. 1, no. 1, 2017.