Komşuluk Planlamasında Eko Verimlilik Ajandaları: Örnekler Üzerinden Bir Değerlendirme

Author:

KURNAZ Ahmet1,KAZANCI Gamze2,KIRKIK AYDEMİR K.pınar3

Affiliation:

1. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

2. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

3. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama

Abstract

Kentlerde altyapının inşası sürecinde izlenen yöntem ve teknikler, yapım ve uygulama şekli, mevcut şehri geliştirmek ve yaşanabilir hale getirmek açısından önem taşımaktadır. Bütünsel planlama yaklaşımı ile bölge ölçeğinden mahalle ölçeğine ve hatta mikro düzeye inebilen sistemsel bir çözüm ile kaliteli çevreler yaratmak mümkün olabilmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar, eko mahallelerin iklim değişikliği için gerekli olan mavi-yeşil altyapı, hammadde ve doğal kaynak verimliliği, geri dönüştürülebilir atık malzeme yönetimi ve enerji tasarrufu gibi eko verimliliğe dayalı stratejiler ile sürdürülebilirliği sağladığı yönündedir. Özellikle yerel düzeyde ekolojik tasarım, çevrenin kalitesini geliştirme şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada, eko tasarım rehberleri ve eko verimlilik ajandaları önem kazanmaktadır. Bu çalışma, eko komşuluğun yapısını ekolojik ağ örüntüsü-eko verimlilik kavramları üzerinden ele almaktadır. Çalışma, geleneksel komşuluk teorisinden başlayarak kentsel tasarımı yönlendiren kriterler, sürdürülebilirlik ve ekolojik yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ekolojik tasarımı oluşturan ilkelerde eko verimliliği öne çıkaran uluslararası örnekler incelenmiş; kentsel sistemler bütünü içerisinde mavi-yeşil altyapı, ulaşım, atık ve enerji konularının öne çıktığı içerik analizi yöntemi ile kavramsal bir model önerisi geliştirilmiştir. Tümden gelim – tüme varım şeklinde kapsamlı bir yaklaşımla kent sistemi içerisinde eko kriterler belirtilerek, eko verimlilik- eko duyarlılık ilkelerini planlama/tasarıma dâhil eden bütüncül bir kavramsal model oluşturulması amaçlanmış, geliştirilecek eko komşuluk birimleri için işleyiş şeması ortaya konmuştur.

Publisher

Duzce Universitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Subject

General Medicine

Reference38 articles.

1. [1] G. Mossad, Y. Farghali, N. Hany, N. Rizk, “Environmental Guidelines for Sustainable Neighborhood Planning Case Study: Alex-West Compound, Alexandria,” Journal of Al Azhar University Engineering Sector, c. 13, s. 49, ss. 1360-1379, 2018.

2. [2] G. Okumuş, H. Türkoğlu, “Komşuluk Birimi Ölçeğinde, Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Bir Kentsel Sürdürülebilirlik Değerlendirme Modeli Önerisi,” Planlama, c.27, s. 2, ss. 193–204, 2017.

3. [3] United Nations, “Yeni Kentsel Gündem: Herkes için Sürdürülebilir Kentler ve Yerleşimlere İlişkin Kito Bildirgesi (Habitat III),” habitat3.org. Erişim: https://uploads.habitat3.org/hb3/NUA-Turkish.pdf?v=2

4. [4] U.S.G.B.C., LEED for Neighbourhood Development Rating System, USA, 2012.

5. [5] H. A. M. Khogali, “Sustainable Eco Neigbourhood Assesment Report in Residental Neighbourhood in Greater Khartoum” International Conference for Future Sustainability, Applied Science University & London South Bank University, Bahrain, 2017.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3