Affiliation:
1. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada, insan davranışlarına ekonomik açıdan yaklaşılmış ve iş görenlerin psikoekonomik durumlarının iş yerindeki tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Psikoekonomik durum, parasal konulara bağlı psikolojik durum olarak ifade edilebilir. Bu araştırmanın amaçlarından birisi, psikoekonomik durum açısından demografik özellik grupları arasındaki farklılıkların tespit edilmesidir. Araştırmanın ikinci amacı, psikoekonomik durumun iş motivasyonu üzerindeki etkilerinin ortaya konmasıdır. Bu deneysel çalışmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, parasal konulardan kaynaklanan psikolojik sorunlar ile iş motivasyonu arasında bir ilişki vardır. Araştırmanın diğer bulgularına göre, psikolojik sorunlar yaşama ve tedavi ya da ilaç kullanma ile ilgili ifadelere verilen cevaplarda cinsiyetler arasında anlamlı fark vardır. İlaveten, çalışanların psikolojik tedavi ya da ilaç kullanımları, evli ya da bekar olmalarına göre farklılaşmıştır.
Publisher
Girisimcilik Inovasyon ve Pazarlama Arastirmalari Dergisi
Reference12 articles.
1. Bhatia, M.S. (2019). Psychoeconomics-The upcoming role of mental health professionals. Delhi Psychiatry Journal, 22(1), 5-6.
2. Diener, E. D., Emmons, R. A., Larsen, R. J. ve Griffin, S. (1985). The satisfaction with life scale. Journal of Personality Assessment, 49(1), 71-75.
3. Hills, P. ve Argyle, M. (2002). The oxford happiness questionnaire: a compact scale for the measurement of psychological well-being. Personality and Individual Differences, 33(7), 1073-1082.
4. Luthans, F. (1995). Organizational behavior. McGraw-Hill,Inc.
5. Mottaz, C. J. (1985). The relative importance of intrinsic and extrinsic rewards as determinants of work satisfaction. The Sociological Quarterly, 26(3), 365-385.