Affiliation:
1. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KONYA
Abstract
Okuma ve okuduğunu anlama becerileri çocukların eğitim süreçlerinde önemli bir aşamadır. Doğum ile başlayan öğrenme becerileri insan hayatı boyunca devam etmektedir. Bu çalışmada ilkokul öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen çalışmaları belirli ölçütlere göre incelemek ve alandaki genel eğilimi belirlemektir. Çalışmanın gerçekleşmesinde betimsel tarama modeline göre adımlar izlenmiştir. Literatür taraması sonucunda dâhil etme ölçütlerine uyan 51 çalışma incelenmiştir. Araştırmaya dâhil edilen çalışmalar, araştırmacılar tarafından hazırlanan bilgi formu kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada sistematik inceleme yaklaşımı türlerinden betimsel içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okuduğunu anlamayı geliştirmeye dönük çalışmaların çoğunlukla yüksek lisans tezlerinden oluştuğu, örneklem grubunun 4. sınıf düzeyinde yoğunlaştığı, deneysel araştırma modeli ile yürütüldükleri, uygulanan strateji, yöntem ve tekniklerin çeşitlilik gösterdiği ve çoğunlukla okuduğunu anlama becerisinin gelişmesine olumlu etki ettiği görülmüştür.
Publisher
International Journal of Educational Spectrum
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering
Reference67 articles.
1. Ceran, E., Oğuzgiray Yıldız, M. ve Özdemir, İ. (2015). İlkokul 2. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin cinsiyet ve yaşa göre incelenmesi. Sakarya University Journal of Education, 5(3),151-166.
2. Çiftçi, Ö. ve Temizyürek, F. (2008). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin ölçülmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(9), 109-129.
3. Creswell, J. W. (2012a). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research. Boston: Pearson.
4. Creswell, J. W. (2012b). Research design: Qualitative, quantitative, and mixed methods approaches. United States: Pearson Education.
5. Değirmenci Gündoğmuş, H. (2018). Okuduğunu anlama ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi. Turkish Studies, 13(3), 899-910.