Affiliation:
1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Antrenörler, sporcularıyla yakın iletişim ve etkileşim kurarak onları belirlenen hedeflere yönlendirmek durumunda olan spor liderleri olarak kabul edilirler. Spor Fakültelerinin Antrenörlük Eğitimi bölümleri, lisanslı antrenör yetiştiren bölümler olmakla birlikte, bu okullardaki Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ile Spor Yöneticiliği bölümü mezunlarına da antrenör lisansı verilmektedir. Hâlbuki bu bölümlerde antrenörlük ve liderlik becerisine ilişkin farklı içerikte ve sayıda alana özgü öğretim programları uygulanmaktadır. Bu durumun öğrencilerin antrenörlüğe yaklaşımlarını ve beraberinde antrenör davranış tercihlerini farklı biçimlerde etkilemesinin kaçınılmaz olacağı düşünülmektedir. Ayrıca alan yazında sporcu ya da öğrenci sporcuların antrenör davranış tercihlerinin çeşitli değişkenler esasında farklılaştığı ortaya konulmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin antrenörlük davranış tercihlerinin cinsiyet, bölüm, sınıf düzeyi, bir spor kulübünde aktif spor yapmış/yapıyor olma ve liderlik becerisine ilişkin bir ders alıp almama durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Betimsel bir desenin kullanıldığı nicel bir araştırma olarak tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 akademik yılında Türkiye'deki çeşitli spor fakültelerinin Antrenörlük Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ile Spor Yöneticiliği bölümlerinde okuyan 498 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları, Spor Fakültesi öğrencilerinin antrenör davranış tercihlerinin cinsiyet, spor kulübünde aktif spor yapmış/yapmakta olma ve öğrenim görülen bölüm değişkenleri açısından anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Ancak liderlik becerisine ilişkin ders alma değişkeni ile sınıf düzeyi açısından bakıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Farkların liderlik becerisine ilişkin ders alanlar ve birinci-üçüncü sınıflar ile birinci-ikinci sınıflar arasında birinci sınıflar lehinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları alan yazın temelinde tartışılmış ve uygun önerilerde bulunulmuştur.
Publisher
CBU Beden Egitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Subject
Energy Engineering and Power Technology,Fuel Technology
Reference82 articles.
1. Aliağa, M. & Gunderson, B. (2002). Interactive statistics. Virginia: Pearson Education.
2. Amorose A.J., & Horn T.S. (2001). Pre to post-season changes in ıntrinsic motivation of the first year college athletes: Relationships with coaching behaviour and scholarship status. Journal of Applied Sport Psychology, 13, 355–373.
3. Amorose, A.J. (2007). Coaching effectiveness: Exploring the relationship between coaching behavior and self-determined motivation. In M.S. Hagger, & N.L.D. Chatzisarantis (Eds.), Intrinsic motivation and self-determination in exercise and sport (pp. 209–227,347–351). Human Kinetics.
4. Antonakis, J. E. & Day, D.V. (2004). Leadership: Past, present and future (3rd Edition). In J. Antonakis, & D.V. Day (Eds.). The nature of leadership (pp.3-26). London: Sage Publications, Inc.
5. Arık, S., & Bayrak, C. (2017). The investigation of the attainment of leadership skill in life sciences class in terms of classroom teachers’ points of view. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 8(30), 1994-2015.