İlk gençlik edebiyatında geri dönüş göçleri ve kültürel uyum: “Düşler” adlı öykü örneği

Author:

Karakuş Aktan Eda Nur1ORCID

Affiliation:

1. Gazi Üniversitesi

Abstract

Ana dili eğitimi, öğrencilere okuma kültürü edindirme ve dilin yetkin örnekleriyle onları buluşturma görevinin yanı sıra nitelikli edebiyat metinleri aracılığıyla kültürün kuşaklar arasında aktarımı sorumluluğunu da taşımaktadır. Çocuklar ve gençler için yazılan edebiyat metinleri, bu sorumlulukla ve onların gelişim özelliklerine uygun olarak oluşturulduğunda ana dili eğitimi içinde yer alabilir. Sosyokültürel açıdan ülkemizin tarihsel bir gerçekliği olan göç, hemen her yaş grubuna seslenen yazılı kültür ürünlerinde çocuğa görelik, çocuk gerçekliği göz önünde bulundurularak konu edinilebilir. Bu kapsamda Gülten Dayıoğlu’nun Geriye Dönenler adlı kitabında yer alan Düşler adlı öykü, Almanya’ya Türk işçi göçlerinin Türkiye’ye geri dönen işçi çocuklarının kültürel uyum sürecini ele alması bakımından incelenmektedir. Nitel yöntemle tasarlanan bu çalışmada içerik analizinden yararlanılmıştır. Öykü konu-kurgu, kişiler, yer-zaman, dil-anlatım olmak üzere dört başlık altında incelenmiştir. Öykü, kişi-toplum çatışması ağırlıklıdır. Yazar, bu çatışmalar aracılığıyla geri dönüş göçleri ve kültürel uyum sürecinin çocuk, genç ve yetişkin karakterlere yansımalarını okura sunmaktadır.

Publisher

RumeliDE Dil ve Edebiyat Arastirmalari Dergisi

Reference19 articles.

1. Adıgüzel, Y. (2022). Göç sosyolojisi (5. Baskı). Nobel Yayınları.

2. Atalar, U. & Duran, R. (2021). Avrupa’daki göçmen kadınların kimlik algıları. B. Gündoğmuş (Ed.), Avrupa’da Türk toplumu-kimlik, uyum ve katılım, içinde (s.135-164). Nobel Yayınları.

3. Aydın, G. (2020). Kültür öğretiminin temel kavramları. G. Aydın (Ed.), Yabancı/ikinci dil öğretiminde kültür ve kültürel etkileşim, içinde (s. 1-50). Pegem Akademi.

4. Baş, B. (2015). Türkçe öğretimi açısından çocuk edebiyatı. (2. Baskı). Pegem Akademi.

5. Bulut Keskin, Ü. (2021). Tersine göç olgusu üzerine sosyolojik bir değerlendirme. A. Calap ve C. Özgün, (Ed.) Kuramdan uygulamaya türkiye’de göç olgusu içinde (s. 17-31) Nobel Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3