Abstract
Ana dili eğitimi, öğrencilere okuma kültürü edindirme ve dilin yetkin örnekleriyle onları buluşturma görevinin yanı sıra nitelikli edebiyat metinleri aracılığıyla kültürün kuşaklar arasında aktarımı sorumluluğunu da taşımaktadır. Çocuklar ve gençler için yazılan edebiyat metinleri, bu sorumlulukla ve onların gelişim özelliklerine uygun olarak oluşturulduğunda ana dili eğitimi içinde yer alabilir. Sosyokültürel açıdan ülkemizin tarihsel bir gerçekliği olan göç, hemen her yaş grubuna seslenen yazılı kültür ürünlerinde çocuğa görelik, çocuk gerçekliği göz önünde bulundurularak konu edinilebilir. Bu kapsamda Gülten Dayıoğlu’nun Geriye Dönenler adlı kitabında yer alan Düşler adlı öykü, Almanya’ya Türk işçi göçlerinin Türkiye’ye geri dönen işçi çocuklarının kültürel uyum sürecini ele alması bakımından incelenmektedir. Nitel yöntemle tasarlanan bu çalışmada içerik analizinden yararlanılmıştır. Öykü konu-kurgu, kişiler, yer-zaman, dil-anlatım olmak üzere dört başlık altında incelenmiştir. Öykü, kişi-toplum çatışması ağırlıklıdır. Yazar, bu çatışmalar aracılığıyla geri dönüş göçleri ve kültürel uyum sürecinin çocuk, genç ve yetişkin karakterlere yansımalarını okura sunmaktadır.
Publisher
RumeliDE Dil ve Edebiyat Arastirmalari Dergisi
Reference19 articles.
1. Adıgüzel, Y. (2022). Göç sosyolojisi (5. Baskı). Nobel Yayınları.
2. Atalar, U. & Duran, R. (2021). Avrupa’daki göçmen kadınların kimlik algıları. B. Gündoğmuş (Ed.), Avrupa’da Türk toplumu-kimlik, uyum ve katılım, içinde (s.135-164). Nobel Yayınları.
3. Aydın, G. (2020). Kültür öğretiminin temel kavramları. G. Aydın (Ed.), Yabancı/ikinci dil öğretiminde kültür ve kültürel etkileşim, içinde (s. 1-50). Pegem Akademi.
4. Baş, B. (2015). Türkçe öğretimi açısından çocuk edebiyatı. (2. Baskı). Pegem Akademi.
5. Bulut Keskin, Ü. (2021). Tersine göç olgusu üzerine sosyolojik bir değerlendirme. A. Calap ve C. Özgün, (Ed.) Kuramdan uygulamaya türkiye’de göç olgusu içinde (s. 17-31) Nobel Yayınları.