Affiliation:
1. Milli Savunma Üniversitesi, Kara Harp Okulu, Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı
Abstract
Kültür, insanlığın bilgi birikiminin “kara kutusu” gibidir. Tarih boyunca bir toplumun kültür hazinesi içinde saklanan her şey onun dili ve düşüncesine yansır. Kültürün kendi temsili esnasında kullandığı en önemli aracı dildir. Bu nedenle dil ve kültür arasındaki yakın ilişki, araştırmacılar için her zaman ilgi çekici konulardan biri haline gelmektedir. Çünkü dil ve kültür incelemeleri tarih, coğrafya, politika, din, ekonomi, sanat, edebiyat, psikoloji, yaşam tarzı gibi pek çok alandaki bilgi birikimini ortaya koyar. Araştırma konusu olarak seçilen kavram sözcük tuzdur. Tuz, hayati önemi olan ve insan hayatının devam ettirilmesi için gereksinim duyulan en önemli maddelerden biridir. İnsanlık eski zamanlardan bu yana yaşamın her alanında tuzdan faydalanır. Bu çalışmada, Türk-Rus dili ve kültüründe tuzun öneminin araştırılması amaçlanmaktadır. Tuz kavramı Türk ve Rus toplumunun maddi, manevi değerleri, inanışları bağlamında ele alınacaktır. Ayrıca tuz sözcüğünün geçtiği deyim, atasözlerine de yer verilecektir. Araştırma neticesinde Türk ve Rus toplumlarının dil, kültür ve düşünce dünyasında tuzun yeri belirlenecektir. Ayrıca her iki toplumun dili ve kültürü ekseninde tuza ilişkin kanaatlerde benzerlik ve farklılıklar ortaya konulacaktır. Araştırma yöntemi karşılaştırmalı kültürdilbilimdir. Kültürdilbilim yöntemine ilişkin teorik bilgilere, uygulamalara ve değerlendirmelere yer verilecektir.
Publisher
RumeliDE Dil ve Edebiyat Arastirmalari Dergisi
Reference37 articles.
1. Akarpınar, R. (2006). Mevlid Törenlerinin Yapısı. Türkbilig(12), 38-63. Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkbilig/issue/52794/697114 Erişim Tarihi: 13.04.2023
2. Aktay, Ş. & Aktay, S. (2021). Rus Adbilimi. Eskişehir: Dorlion Yayınları.
3. Alimjanova, G.M., (2016), Karşılaştırmalı Kültürdilbilim. Dil-Kültür-İnsan, (Çev. S.Uçar ve Ş.Aktay), Ankara: Gazi Kitabevi.
4. Avcı, S. (2003). Ekonomik Coğrafya Açısından Önemli Bir Maden: Tuz. Coğrafya Dergisi(11), 21-45.
5. Birant, M. A. (1984). Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi. İstanbul: And Kartpostal ve Yayınları.